12 juni 2015 door Jacqueline Eckhardt

De maan-zaak (10+)

Super-spannende whodunit voor tieners.

De maan-zaak
door: Stuart Gibbs
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 2015
ISBN: 978-90-003-4385-0
omvang: 320 pagina's
prijs: € 16,99
Online bestellen

De maan-zaak is iets heel nieuws. Nieuwe kennis in een nieuw jasje. Geschreven door de Amerikaanse scenarist Stuart Gibbs, die ontzettend veel weet van ruimtevaart, ruimtestations en astronauten. Dat levert een waanzinnig boeiende jeugdthriller, waarin wetenschap opeens heel spannend wordt.

In begrijpelijke taal neemt Gibbs zijn lezers mee naar 2041. Maanbasis Alpha is de eerste permanent bewoonde buitenaardse nederzetting. Verhuizen van de aarde naar de maan is net begonnen, en een speciaal geselecteerde groep mensen, de lunonauten, is door de NASA naar de maan gestuurd om daar een leefgemeenschap te starten. Waaronder de 12-jarige Dashiell en zijn ouders. Zijn moeder is maan-geologe, zijn vader mijnbouwkundige. Met hen had de NASA in één klap twee wetenschappers, zonder dat er meteen twee gezinnen naar de maan gestuurd hoefden te worden.

Dashiell en zijn familie waren wijsgemaakt dat maanbasis Alpha fantastisch zou zijn: een super-de-luxe hotel op een ongelooflijke plek. De glorieuze eerste stap van de mensheid op weg naar totale kolonisatie van de Melkweg!

Maar Dashiell vindt zijn nieuwe woonplek helemaal niet glorieus. Het is ongeveer net zo oncomfortabel als een olieraffinaderij. Hij kan niet naar buiten, het eten is ver-schrik-ke-lijk, het is altijd koud, en de wc's zijn halve martelwerktuigen. Tot overmaat van ramp raakt Dashiell door die afgrijselijke wc's ook nog eens verwikkeld in een gevaarlijke situatie die zijn ergste nachtmerrie overtreft. Dokter Ronald Holtz, arts op de maanbasis, wordt buiten dood gevonden. En Dashiell weet dat het geen ongeluk was...

De maan-zaak is een page-turner vol goed gedoseerde spanning en onwaarschijnlijk boeiende weetjes over de huidige en toekomstige ruimtevaart. Lezen!