Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 maart 2014 door Jacqueline Eckhardt

De regels van drie (10+)

Authentiek familieportret waarin oud en jong het recht op zelfbeschikking onderzoeken.

De regels van drie
tekst: Marjolijn Hof
uitg.: QueridoKind, 2013
ISBN: 978-90-451-1476-7
omvang: 128 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

De regels van drie van Marjolijn Hof is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2014. Zó'n klinkend juryrapport heb ik de laatste jaren zelden gezien. Maar met één ding ben ik het in ieder geval eens: dit boek is een ijzersterk pleidooi tegen de betutteling van ouderen. En van kinderen. Laat die generaties maar schuiven. Dan vinden ze elkaar vanzelf. En vinden ze ook oplossingen voor dilemma’s die op het eerste gezicht onoverbrugbaar lijken.

Dat is waar Marjolijn Hof in uitblinkt: ze neemt de – soms dramatische – uitdagingen in het leven serieus, maar gunt haar hoofdpersonen de ruimte om hun eigen oplossingen te bedenken. In haar debuut Een kleine kans (2007) liet Hof het meisje Kiek 'dealen' met de onzekerheid over het lot van haar vader, een arts in oorlogsgebied. Kieks kinderlijke onbevangenheid gaf zoveel natuurlijk tegenwicht dat zelfs de meest dramatische wending draaglijk(er) werd. Zo doet Hof dat ook in De regels van drie. Terwijl opi Kas wil doodgaan op de manier waarop hij heeft geleefd, is dat voor zijn familie onacceptabel. Zij willen opi Kas in een verzorgingstehuis plaatsen.

Het verhaal speelt zich af in IJsland. Daar woont opi Kas helemaal alleen en nu hij écht oud wordt, reizen Twan, zijn moeder en zijn oma naar IJsland af om opi op te halen. Ze willen hem meenemen naar Nederland nu hij niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. Maar opi wil zijn laatste dagen helemaal niet in een Nederlands verzorgingstehuis slijten. Hij is altijd een vrij man geweest en wil als vrij mens sterven. Opi bedenkt een ontsnappingsplan. Maar daarvoor heeft hij wel de hulp nodig van Twan en diens tweelingzus Linde.

Heel langzaam, maar - zoals het Marjolijn Hof betaamt - ook heel natuurlijk, weet opi de kinderen voor zijn plan te winnen. Met het Grote Survival Handboek als leidraad, komen de drie steeds nader tot elkaar (en tot een gezamenlijk doel). Vandaar de titel. Maar het getal drie staat ook centraal in het Survival Handboek: binnen drie seconden neem je een beslissing waar je leven van afhangt. En hersenen kunnen drie minuten zonder zuurstof.

Niet alleen haar hoofdpersonen krijgen van Hof de ruimte om eigen oplossingen te bedenken, ook de lezer krijgt die ruimte. Hoe onvermijdelijk is de dood? En hebben we wat dat betreft iets te kiezen? Marjolijn Hof voedt, maar schrijft niets voor. Daardoor nestelt dit boek zich comfortabel in je gedachten.