7 juli 2015 door Jacqueline Eckhardt

De Ronde van Varken (8+)

Topsport voor boerderijdieren! Geïnspireerd op de Ronde van Vlaanderen.

De Ronde van Varken
tekst: Brigitte Minne
ill.: Joris Thys
uitg.: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978-90-5838-995-4
omvang: 96 pagina's
prijs: € 16,50
Online bestellen

De Ronde van Varken gaat over de Ronde van Vlaanderen en combineert feiten met fictie. Voorin en achterin staan de feiten, zoals de hellingpercentages van lastige heuvels, waaronder de Kattenberg (6%) en de Kluisberg (7%). En achterin komen wielerhelden aan het woord: Johan Museeuw, Peter van Petegem, Tom Boonen en Fabian Cancellara geven tips aan jonge wieler-fans, en verklappen hun bijnamen.

Naast deze feiten is er het verhaal. Op een oude boerderij verdringen de dieren zich om een glimp op te vangen van de renners, die op de kasseien voorbij razen. Heel in de verte zien ze dat de winnaar op een podium wordt gehuldigd, en een kus krijgt van mooie dames. Dát willen Konijn, Schaap, Ezel, Paard en Koe ook wel!

En dus organiseren ze hun eigen wielertour. Iedereen bereidt zich fanatiek voor, behalve Varken. Die onttrekt zich aan de drukte, en geniet tussen de molshopen rustig van de eerste zonnestralen. Vanaf een afstandje ziet hij hoe de andere dieren elkaar nog vóór de wedstrijd de loef afsteken. Dat kán bijna niet goed gaan...

De Ronde van Varken toont met een glimlach wat er gebeurt bij fanatisme. Als het 'ieder voor zich' wordt, en niemand het overzicht bewaart. Ook de zin en onzin van prestatiedrang komen aan de orde, evenals het belang van team-spirit. De teksten waarmee Brigitte Minne de groepsprocessen beschrijft, zijn mooi:

Varken stak zijn onzichtbare paraplu op en liet de boze woorden wegdruppelen.

De illustraties van Joris Thys zijn donker en een beetje dreigend. Misschien om te benadrukken dat het rijden van de Rond van Vlaanderen geen kattenpis is. Er wordt geknokt, gezwoegd en geploeterd tot het bittere einde.