1 december 2013 door Jacqueline Eckhardt

De Vallei van de Wentelmolens (5+)

Een poëtisch prentenboek over de kracht van dromen.

De Vallei van de Wentelmolens
tekst: Noelia Blanco
ill.: Valeria Docampo
uitg.: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978-90-5838-872-8
32 pagina's, € 14,95
Online bestellen

Als je ophoudt met dromen, kom je stil te staan. Dat is de boodschap van dit poëtische prentenboek over de kracht van de natuur en de maakbaarheid van de wereld.

In een vallei hier ver vandaan, wonen mensen zoals wij. Vaders, moeders, en kinderen. Ze leven van de wind, die de wentelmolens doet draaien. Ze zijn tevreden en gelukkig, totdat de modelmachines komen. Met één druk op de knop wordt de dag perfect, het eten overheerlijk en je vriend de allerbeste die er is. De mensen hoeven geen moeite meer te doen, en nergens meer over na te denken. Ze hebben geen wensen en geen dromen meer. Ze leven mechanisch. De wind gaat liggen. De wentelmolens stoppen met draaien.

Totdat Anna, een kleine naaister, haar raam opent. Zij koestert nog wensen. En droomt nog steeds van wolkenmantels en romige borduursels. Op een nacht komt ze Vogelman tegen, die ook een wens koestert. Anna besluit zijn droom waar te maken. Maar dat lukt alleen als ze het verleden kan doen herleven. Als de wentelmolens weer gaan draaien.

De Vallei van de Wentelmolens is een wonderschone terugblik op een aloude tegenstelling. De kracht van de natuur, en het eerlijke ambacht, tegenover de oprukkende automatisering. De discussie hierover is achterhaald, maar het kan geen kwaad om nog eens stil te staan bij de maakbaarheid van onze wereld en het belang van individuele wensen. Als je ophoudt met dromen, kom je stil te staan.

Best een ingewikkeld onderwerp, maar de prachtige schetsen van Valeria Docampo bieden alle aanleiding om de wensen en dromen van jonge kinderen te bespreken en een plek te geven.