Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

10 maart 2014 door Jacqueline Eckhardt

De waarheid over je ouders (9+)

Doorgeefboek voor alle kinderen die hun ouders willen leren begrijpen.

De waarheid en niets dan de waarheid over je ouders
tekst en ill.: Francoize Boucher
vert.: Edward van de Vendel
uitg.: Lannoo, 2014
ISBN: 978-94-0141-407-4
omvang: 196 pagina's
prijs: € 9,99
Online bestellen

200% onmisbaar. Om te verslinden met de hele familie. Gekozen tot beste boek van de eeuw op de huisvredebeurs.

Zo maar wat kreten waarmee auteur Francoize Boucher haar kleurrijke boek promoot. Niet echt nodig, want de titel op zich is al boeiend genoeg. Wie wil niet de waarheid weten over zijn ouders? Wie wil niet weten waarom ouders altijd maar willen dat je groente eet? En dat je opschiet? En waarom willen ouders altijd al jouw vrienden leren kennen? Waarom zijn ouders eigenlijk de bizarre wezens die ze zijn? En... nog belangrijker, hoe ga je daar als weldenkend kind mee om?

In knalkleuren, met vetgedrukte letters en chaotische tekeningen komt Boucher met de uitvoering van haar boek vervaarlijk dicht bij het puberbrein. Gedachten flitsten alle kanten op. Humor dringt zich op. Logica is ver te zoeken. Sommige grapjes zijn best flauw. Of misschien ben ik er gewoon te oud voor. In elk geval was ik na tien pagina’s de draad van het verhaal kwijt.

Maar tussen alle onzin staan soms ineens ook rake dingen. "Jouw ouders doen duizenden dingetjes voor jou, en helemaal voor niks." Of: "Superperfecte ouders bestaan niet (kinderen trouwens ook niet)". Dooddoeners. Dat wel. Maar soms werkt het nu eenmaal zo dat juist een dooddoener het kwartje uiteindelijk doet vallen. En dat maakt dit boekje dan toch echt tot een grappig hebbeding.

Geen voer voor de literatuurlijst. Wel een geestig cadeauboek waar jonge lezers onderling en met hun ouders veel lol om kunnen hebben. Doorgeven dus!