Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 mei 2014 door Jacqueline Eckhardt

Een jaar zonder papa (4+)

Prentenboek over een militair die uitgezonden wordt naar Vietnam. Indrukwekkend en nog steeds actueel.

Een jaar zonder papa
tekst: Suzanne Collins
ill.: James Proimos
uitg.: Van Goor, 2014
ISBN: 978-90-003-3276-2
omvang: 40 pagina's
prijs: € 14,99
Online bestellen

Dit prentenboek van bestseller-auteur Suzanne Collins begint met een plaatje van een grote lege stoel. De leunstoel van haar vader, die vanuit die stoel gedichten voorlas. Sinds kort niet meer. Want Suzy's vader is uitgezonden naar de oorlog in Vietnam.

In eerste instantie weet Suzy niet beter dan dat haar vader spannende avonturen gaat beleven in de jungle. Dat kan toch alleen maar leuk zijn? Suzy houdt zelf ook van het bos. In gedachten speelt ze er met apen en olifanten en vliegt ze door de bomen. Haar vader heeft het in Vietnam vast naar zijn zin.

Dat blijkt ook uit de ansichtkaarten die Suzy regelmatig krijgt. Maar hoe langer vader wegblijft, hoe minder kaarten er komen, en hoe meer Suzy hem mist. Ze wordt steeds angstiger. Komt haar vader nog terug? Zal ze hem herkennen? Is Vietnam eigenlijk wel zo leuk als zij denkt?

De jungle staat prachtig symbool voor Suzy's toenemende angst. Op dubbele pagina's laat illustrator James Proimos die jungle veranderen van een avontuurlijk bos met aaibare dieren in een grimmig oerwoud met boze beesten. Net als Suzy écht bang wordt, komt haar vader weer thuis. Hij is veranderd, maar sommige dingen veranderen nooit. Vader leest weer gedichten voor en toont zijn gezin op die manier dat hij van hen houdt.

Een jaar zonder papa is een krachtig autobiografisch prentenboek, waarin Suzanne Collins waarheidsgetrouw de uitzending schetst van een jonge Amerikaanse militair. Indrukwekkend en nog steeds actueel. Vanwege de huidige meidagen, maar ook omdat het zo mooi laat zien wat het betekent voor kinderen als een vader naar een oorlogsgebied wordt uitgezonden. Let vooral op de jaren '60 jurk van de moeder.