Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

9 februari 2016 door Jacqueline Eckhardt

Geestenkrijger (11+)

Leerzame én ontroerende jeugdroman over archeologie en de prehistorie.

Geestenkrijger
tekst: Linda Dielemans
uitg.: Moon, 2016
ISBN: 978-90-488-2813-5
omvang: 320 pagina's
prijs: € 17,50
Online bestellen

Geestenkrijger is een jeugdboek in de sfeer van de Grijze Jager en de boeken van Rob Ruggenberg (IJsbarbaar, 2013, en Haaieneiland, 2015). Avonturen die spelen in lang vervlogen tijden, en ruig en romantisch zijn. De hoofdpersonen nemen het op tegen de elementen, maken vrienden, en vijanden. Het goede overwint, maar daar gaat altijd een razend spannend avontuur aan vooraf.

Ook Geestenkrijger speelt in het verleden. In de bronstijd, waar 3500 jaar geleden een stoere jongen, Arn, zich voorbereidt om zijn vader op te volgen als dodenverzorger. Met prachtige rituelen worden de doden naar het hiernamaals begeleid, hun wapens eervol ontdaan van de schuld van het doden. Als de oude krijger Raban wordt begraven, kan Arn zich niet bedwingen. Hij móet het geweldige zwaard van de wijze, overleden 'Vader' aanraken. En dan gebeurt er iets vreselijks.

Arn snijdt zich aan het zwaard. Er vallen druppels bloed op, waardoor het zwaard onteerd is en de geest van Raban geen rust kan vinden. Om zijn familie en zijn dorp te beschermen, moet Arn op weg naar Mélor. De maker van het zwaard is de enige die de 'vloek' misschien kan herstellen.

Met hulp van de zon en de sterren begint Arn naar het zuiden te lopen. Een loodzware tocht begint, waarin hij op alle mogelijke manieren op de proef wordt gesteld. Maar Arn geeft niet zomaar op…

Geestenkrijger is een ontroerend verhaal over een dappere jongen die zijn verantwoordelijkheid neemt en alle gevaar trotseert. De beschrijvingen van de route die hij aflegt zijn boeiend en levensecht. Begrijpelijk, want auteur Linda Dielemans is in het dagelijks leven archeologe. Ze wéét hoe zwaarden in de bronstijd eruit zagen, evenals boten, grafheuvels en palenkransen. In het nawoord vertelt Dielemans er van alles over. Leuk én leerzaam!