14 december 2014 door Jacqueline Eckhardt

Heb geluk (10+)

Ontroerend leesboek over onuitspreekbaar verdriet.

Heb geluk
tekst: Inge Misschaert
ill.: Riske Lemmens
uitg.: De Eenhoorn, 2014
ISBN: 978-90-5838-968-8
omvang: 76 pagina's
prijs: € 13,50
Online bestellen

Heb geluk is een opvallend vormgegeven jeugdboek. In twee kleuren: rood en blauw. Twee kleuren, niet meer, omdat leven en dood elkaars tegenpolen zijn. Rood en blauw, omdat zwart en wit te confronterend zou zijn. De dood is onomkeerbaar. Verlies soms onbespreekbaar. Maar het is goed om desondanks te zoeken naar kleur, in de hoop dat het leven toch weer kleur krijgt.

Jinke is een meisje van 9. Jutta is haar twee jaar oudere zus. Samen wonen ze bij hun moeder Jak. Het is stil in huis. Jinke praat niet, alleen met Jutta. Haar moeder weet niet wat ze ermee aan moet. Ze stuurt Jinke naar oma, die op het platteland woont. Misschien trekt haar dochter daar bij.

Al vanaf het begin voel je dat er iets ergs aan de hand is. In twee zinnen schetst de auteur een moeder die wanhoopt, en verdriet heeft, en wel wil maar niet kan. Met een dochter die dat ziet, maar er niets aan kan doen:

Mam kon het er niet bij hebben. Ze riep en schold en fluisterde
lieve woordjes en een hoop onzin in mijn oren.

In het verhaal, met schitterende tekeningen, volgen we Jinke. Ze vindt rust bij haar oma, die haar tijd en ruimte geeft. Ze praat nog steeds met Jutta. Maar verder is ze stil. Totdat ze buiten de buurjongen tegenkomt. Raaf leidt haar gedachten af. Stukje bij beetje vindt Jinke houvast, en wordt haar verdriet bespreekbaar.

Heb geluk is een persoonlijke boodschap en een bewonderenswaardig mooi boek. Van harte aanbevolen!