6 september 2017 door Eva Kuipers

Het Alfabet van Candice Phee (10+)

Grappig en ontroerend tegelijk. De doelgroep is enthousiast.

Het Alfabet van Candice Phee
door: Barry Jonsberg
vertaling: Annelies Jorna
omvang: 214 pagina's
uitg.: Lemniscaat
ISBN: 9789047709107
prijs: € 16,95
Online bestellen

Candice Phee is 12, komisch eerlijk, en een beetje... 'anders'. Met een groot hart, en een enorme drive om iedereen gelukkig te maken. Anderen vinden haar vreemd, maar ze is vooral heel erg zichzelf.

Haar oom Brian zegt het zo:

"Weet je wat het leukste is aan jou, Pompoentje?" "Nee." "Dat je alleen naar je eigen pijpen danst, Pompoentje. Jij ziet de wereld anders dan wij allemaal. En weet je? Soms wilde ik dat iedereen het zo zag als jij. Ik weet zeker dat de wereld er dan beter aan toe zou zijn."

En Douglas Benson, een vriend van school, zegt:

"Jij bent een rare hè?" zei hij. "Ja," zei ik, "absoluut". "Dat geeft niks," zei Douglas. "Ik ben ook een rare. Misschien is het een goed idee om samen op te trekken. We kunnen vrienden worden. Rare vrienden."

Candice moet voor school een verslag over zichzelf schrijven, in alfabet-vorm. Maar één alinea per letter is voor haar echt ondenkbaar, en zo ontstaat dit boek. Ze zit namelijk boordevol verhalen over wat ze allemaal meemaakt. En ze vertelt opgewekt over haar levensdoel:

Ik wil het geluk zoeken. Ik wil het vangen, bij de lurven pakken, mee naar huis sleuren en het dwingen om alle mensen te omarmen die ik hierboven heb genoemd. Ik weet alleen nog niet hoe ik dat moet klaarspelen, maar ik ga het absoluut proberen.

Candice is zo iemand waar je het liefst zelf mee bevriend zou willen zijn. Alleen al omdat haar levensinstelling iedereen zou doen glimlachen op straat, en omdat ze zo komisch oprecht uit de hoek kan komen. Bijvoorbeeld:

Ik nam een dimsum en bedacht hoe oneerlijk het leven was. Ze beloven je gouden bergen (of in dit geval een prachtige hamburger) en ze geven je poep. Dit was diepzinnig, al had ik geen idee wie 'ze' waren. Ik vroeg me af of je vaak diepzinnige gedachten kreeg als je dertien bent.

De doelgroep oordeelt

Wat vindt een Nederlandse tiener van dit boek? Kersverse brugklasser Philine (12) is enthousiast:

"Ik vind het een superleuk boek en iedereen zou het moeten lezen. Toen ik bezig was in het boek, wilde ik alleen maar verder lezen. En toen ik het uit had, vond ik het jammer dat het geëindigd was. Tuurlijk ga ik niks verklappen over de afloop, want dat moet je echt zelf lezen. Ik hoop dat er nog een nieuw deel komt.

Candice is erg grappig en op een leuke manier best vreemd. Ze lijkt een beetje op mij, want ik voel me ook vaak anders. Ik zou het leuk vinden als ze bij mij in de klas zou zitten, want we zijn allebei apart en dan hadden we vriendinnen kunnen worden.

Het boek is zowel voor jongens als voor meisjes, ook al is Candice een meisje. Trouwens Candice heeft een vriendje, Douglas Benson, en dat is toch ook een jongen. Met Harry Potter is het net zo, die boeken worden ook gelezen door jongens en meisjes.

Het Alfabet van Candice Phee staat nu bij mij op nummer 1 in mijn top 5 van boeken van dit jaar. Op 2 staat Hotel de grote L, op 3 de serie De waanzinnige boomhut, op 4 Koken voor de keizer en op 5 De Schattenjagers."

Het boek is geschikt voor vroeg wijze lezers vanaf 10 jaar, al zal het kinderen van 11 tot 13 het meest aanspreken, doordat zij zich het makkelijkst kunnen herkennen in de thema's.