9 maart 2015 door Jacqueline Eckhardt

Het boek zonder tekeningen (4+)

Een tegendraads prentenboek zónder prenten. Dé grote hit van dit moment.

Het boek zonder tekeningen
door: B.J. Novak
vertaling: Sylvia Vanden Heede
uitg.: Lannoo, 2015
ISBN: 978-94-0142-487-5
omvang: 48 pagina's
prijs: € 12,50
Online bestellen

Het boek zonder tekeningen is niet zomaar een boek. Het is een prentenboek. Maar dan zonder prenten. Een boek voor peuters en kleuters, dat de verbeelding volop aanspreekt. Niet met beelden, maar met woorden. Gekke woorden. En als de voorlezer die woorden letterlijk uitspreekt, ontstaat vanzelf een boeiend verhaal.

"Blork" hoort de voorlezer zichzelf bijvoorbeeld zeggen. Of "Bluurf". Zomaar, zonder betekenis. Kind en voorlezer verbazen zich op hetzelfde moment. De voorlezer hardop, want die komt in dit boek ook zijn eigen gedachten tegen: "Wacht even... Moet ik echt elk woord uitspreken dat er staat?"

Ja dus. En dat is grappig. Maar het boeiende zit 'm wat mij betreft vooral in het feit dat je bent wat je voorleest. "Ik ben een aapje" staat er bijvoorbeeld. "En nu lees ik dit boek aan jou voor met mijn apensmoeltje en mijn apenstem."

Een beetje creatieve voorlezer maakt er een complete show van. Inderdaad, daar kan geen tekening tegenop. Het enige wat ik miste, is een beetje consistente verhaallijn. Waar komt nijlpaard Poepiekont ineens vandaan? Daar staat tegenover dat dit Boek zonder tekeningen kinderen een prachtig compliment geeft. Kinderen die dit boek kiezen, zijn slim. Zij weten dat het grote mensen domme dingen laat zeggen!