1 december 2013 door Jacqueline Eckhardt

Het geheim van de Tierelantijn (8+)

Spannend (voor)leesboek voor jongens en meisjes.

Het geheim van de Tierelantijn
tekst: Emile Bode
ill.: Ineke Goes
uitg.: Moon, 2012
ISBN: 978-90-499-2607-6
176 pagina's, € 12,95
Online bestellen

De titel doet vermoeden dat het om één Tierelantijn gaat. Maar eigenlijk zijn er meer. In dit verhaal van Emile Bode, publicist in de Telegraaf, gaat het om zeldzame bomen. Met zeldzame bewoners, die in opstand komen als hun onderkomens gekapt dreigen te worden.

Nienke van Leeuwendaal woont met haar schatrijke ouders in een enorme villa. Haar vader wil een tennisbaan bouwen maar de zeldzame Tierelantijnen (Van Dale: "zinloze versierselen van weinig waarde") staan in de weg. Die moeten dus weg. En dan begint een bizar avontuur.

Nienke wordt aangesproken door Gom, Guit en Grimas: drie mini-mannetjes die in de Tierelantijnen leven, en koste wat kost willen voorkomen dat hun huizen verdwijnen. Nienke moet hen helpen. Maar voordat ze iets kan doen, raakt ze zelf in gevaar. De rijkeluisdochter wordt ontvoerd door mannen die 1 miljoen euro losgeld eisen. Terwijl de volwassenen zich suf peinzen hoe ze Nienke ongeschonden terug kunnen krijgen, trekken Gom, Guit en Grimas hun eigen plan. Zij gaan op pad om Nienke te bevrijden.

Hoe ongeloofwaardig het bestaan van die mini-mannetjes misschien ook mag klinken, zo geloofwaardig is het hele verhaal. Geen moment heb ik tijdens het lezen getwijfeld aan het bestaan van Gom, Guit en Grimas. Net zoals je de Umpalumpa's uit Sjakies Chocoladefabriek ook moeiteloos accepteert. Dat is knap van auteur Emile Bode. Je leest zijn verhaal in één ruk uit.

Een hartstikke spannend (voor)leesboek voor jongens én meisjes.