Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 november 2014 door Jacqueline Eckhardt

Het hondje dat Nino niet had (5+)

Schitterend prentenboek dat naadloos aansluit op de kinderfantasie.

Het hondje dat Nino niet had
tekst: Edward van de Vendel
ill.: Anton van Hertbruggen
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-841-1
omvang: 32 pagina's
prijs: € 16,50
Tijdelijk niet leverbaar via Bol.com. Wel via de gewone boekhandel natuurlijk.

Zó beeldend zou ieder prentenboek moeten zijn. Het verhaal over Nino en zijn denkbeeldige hondje onderscheidt zich door de overweldigende tekeningen van Anton van Hertbruggen. Deze Vlaming is nog maar net begonnen als illustrator, maar sleepte meteen al het Gulden Palet in de wacht: de Nederlandse prijs voor het beste werk van een buitenlandse illustrator.

De tekst van Edward van de Vendel is ook niet mis. Hij vertelt over Nino, een jongen die ergens hoog in Scandinavië woont. Te midden van zware dennenbomen en houten boerderijen laat Nino zijn fantasie de vrije loop. Hij heeft een hondje, dat zijn hondje niet is. Maar dat wel elke dag met hem meegaat. Naar het bos, naar oud-oma, en naar het meer. Het hondje hoort hoe Nino's vader, die ver weg is, naar huis belt. En het hondje likt Nino's tranen weg, die komen omdat hij zijn vader zo mist.

Ieder kind kan zich de situatie van Nino voorstellen. Alleen, op het platteland, zonder andere kinderen om mee te spelen, verzint Nino dat hij een huisdier heeft. Een dierenvriendje dat hem goed begrijpt. Dat verandert als Nino ineens een écht hondje krijgt. Dan lijkt zijn fantasie plotseling overbodig. Of toch niet...?

Anton van Hertbruggen schetst hoe het denkbeeldige hondje eruit ziet. Als een schim staat hij zijn baasje altijd en overal bij. Het echte hondje is ook lief, maar houdt – logischerwijs – meer afstand. Het echte hondje begrijpt niet zoveel van zijn vader, van de telefoon en van tranen. Als Nino ontdekt dat naast het echte hondje, ook plaats is voor zijn denkbeeldige vriendje, vindt hij troost. Anton van Hertbruggen laat zien hoe. Hij toont de kracht van kinderfantasie in vol ornaat. Prachtig!