14 oktober 2015 door Jacqueline Eckhardt

Het kankerkampioenschap voor junioren (12+)

Waargebeurd verhaal over de strijd van een puberjongen tegen kanker.

Het kankerkampioenschap voor junioren
door: Edward van de Vendel en Roy Looman
uitg.: Querido, 2015
ISBN: 978-90-451-1780-5
omvang: 216 pagina's
prijs: € 14,99
Online bestellen

Het kankerkampioenschap voor junioren is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van co-auteur Roy Looman, een energieke puber die lymfeklierkanker blijkt te hebben. Roy gaat de strijd aan met zijn ziekte; vandaar de – enigszins controversiële – titel van het boek. Natuurlijk is een ziekte geen wedstrijd. Maar Roys manier van overleven is het aangaan van de competitie, waar hij ook nog als winnaar uit naar voren komt. Niet dat zijn kampioenschap alleen maar glorie brengt. Juist nadat hij genezen is verklaard, dringt de spanning van de wedstrijd in volle omvang tot hem door.

Roy, die in het verhaal Max heet, ontdekt op een dag een ronde schijf boven zijn sleutelbeen. De manier waarop zijn moeder reageert, is exemplarisch voor de rest van het verhaal.

'Moet je eens voelen,' zei ik, 'ik heb hier iets vreemds.'
Ze voelde en ik schrok van haar gezicht.

Iedereen kan zich meteen iets voorstellen bij de schrik van dat moment. En zo kan de lezer zich ook bij andere momenten in het ziekteproces van alles voorstellen. Max vertelt, in de ik-persoon, open en eerlijk over alles wat hij ervaart. Van de verwarring na de diagnose, de schaamte tegenover zijn klasgenoten (was de ziekte zijn schuld?), de verveling tijdens de chemo, en de vermoeidheid erna. En de reacties van zijn omgeving: het verdriet van zijn ouders, de ontkenning door zijn jonge tweelingbroertjes, de twijfels van zijn vrienden.

Maar het leven gaat door. Max krijgt steun van zijn vrienden, gaat naar dorpsfeesten en voetbal, en geniet van de hernieuwde harmonie binnen zijn gezin. Toch voelt hij zich tijdens zijn ziekte misschien wel veiliger dan erna. Als de regels en de regelmaat wegvallen, moet hij zichzelf opnieuw leren vertrouwen.

Het kankerkampioenschap voor junioren is onze eigen - Nederlandse - versie van John Greens Een weeffout in onze sterren.