14 december 2014 door Jacqueline Eckhardt

Het kerstboomfeest van Pippi (6+)

De originele geest en de pure onbevangenheid van het stoerdoenerige meisje vervelen nooit.

Het kerstboomfeest van Pippi
tekst: Astrid Lindgren
ill.: Ingrid Vang Nyman
uitg.: Ploegsma, 2014
ISBN: 978-90-216-7343-1
omvang: 40 pagina's
prijs: € 9,99
Online bestellen

De kerstverhalen van Pippi Langkous doen het altijd goed. Grote donkere sparren in een besneeuwd Scandinavisch landschap brengen je snel in de juiste stemming. En het brutale meisje met haar grappige vlechten geven meteen de nodige vrolijkheid. Meng daar wat Zweedse folklore doorheen, en je hebt een prachtig kerstverhaal.

Het kerstboomfeest van Pippi bestaat uit korte verhaaltjes over één thema: Pippi organiseert een Plunderfeest. In Zweden houden ze erg van Kerstmis vieren. Op 13 januari, als daar de kerstboom de deur uitgaat (bij ons een week eerder, op 6 januari), vieren ze opnieuw feest. Dan wordt er gezongen en doen de kinderen spelletjes. Vervolgens wordt de kerstboom geplunderd.

Maar Pippi kan natuurlijk niet tot 13 januari wachten. Ze hangt in de kerstvakantie al een briefje op de deur van het stadhuis: "Kom naar het Kerstboomplunderfeest in Villa Kakelbont. Alle kinderen zijn welkom!" Maar als de kinderen aankomen bij Pippi’s huis, is het daar helemaal donker. Natuurlijk moeten er eerst andere dingen gebeuren, voordat het feest kan beginnen. En dan is er ook nog die nare mevrouw Finkvinst, die per se ook wil komen.

Wat is het jammer dat Astrid Lindgren, overleden in 2002, geen nieuwe Pippi-avonturen meer kan verzinnen. De originele geest en pure onbevangenheid van het stoerdoenerige meisje vervelen nooit. Dus kunnen we net zo goed de Pippi-verhalen die er nog zijn, herlezen. Te beginnen met Het Kerstboomfeest van Pippi.