Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

8 september 2014 door Jacqueline Eckhardt

Ik ben een gorilla (8+)

Hartverwarmend leesboek, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Ik ben een gorilla
door: Katherine Applegate
uitg.: Lannoo, 2014
ISBN: 978-94-014-1868-3
omvang: 302 pagina's
prijs: € 12,99
Online bestellen

'Weer zo'n typisch overdreven Amerikaans verzinsel', was het eerst wat ik dacht toen ik de flaptekst las. Het verhaal gaat over een gorilla die woont in een glazen kooi, midden in een winkelcentrum. Hij wordt de hele dag aangestaard door winkelend publiek. En hij maakt schilderijen.

Te idioot om te verzinnen. Maar niets is minder waar. Deze gorilla, Ivan, heeft namelijk echt bestaan. Hij leefde 27 jaar in een kleine kooi in een winkelcentrum in Washington, en werd een beroemdheid. Ik ben een gorilla is niet waargebeurd, maar wel geïnspireerd op het leven van Ivan.

De gorilla vertelt zijn eigen verhaal. In de ik-vorm, in kleine hoofdstukjes en korte alinea's. Ivan beschrijft wat hij ziet vanuit zijn kooi. In aandoenlijk naïeve observaties, want hij kent de buitenwereld niet.

"De hele dag door kijk ik naar mensen die van winkel naar winkel draven. Steeds geven ze elkaar groene papiertjes, die droog zijn als oude bladeren en naar honderden handen ruiken. Ze jagen fanatiek."

Drie keer per dag mag Ivan uit zijn kooi. Om een circusvoorstelling te geven. Samen met Stella de olifant, Bob de hond, een kip, een konijn en een zeehond. Ivan is, als machtige zilverrug, de grootste attractie in het winkelcentrumcircus, dat nooit rondreist, maar altijd blijft staan in de winkelpassage. Ivan draagt zijn lot gelaten: "Ik heb geleerd om geen verwachtingen te hebben". En hij geniet van kleine dingen. Ivan kijkt graag televisie. En hij tekent. Die tekeningen kan zijn baas dan weer verkopen.

Maar zelfs met die bijverdiensten gaat het slecht met het circus. Een nieuwe aanwinst moet leven in de brouwerij brengen. Dat doet Ruby, een babyolifant. Maar niet op de manier zoals de circusbaas had bedoeld. De verhalen van Ruby, over het oerwoud waar ze vandaan komt, doen Ivan verlangen naar vrijheid.

De opzet van dit leesboek is uitermate knap. Je hóórt de gorilla denken. En conclusies trekken. Conclusies die door merg en been gaan: "Op dit moment heb ik geen gorillavrienden".

De echte Ivan is in 2012 overleden in Zoo Atlanta, waar hij naartoe ging nadat de winkelpassage failliet ging.