Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 oktober 2015 door Jacqueline Eckhardt

Kees van Dijk (4+)

Kleurrijk prentenboek op rijm.

Kees van Dijk
tekst: Elle van Lieshout & Erik van Os
ill.: Jan Jutte
uitg.: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978-90-477-0499-7
omvang: 32 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Kees van Dijk is een gewone naam voor een ongewoon prentenboek. Kees is namelijk een dinosaurus, die – miljoenen jaren geleden – gelukkig getrouwd was met zijn vrouw Marie. Samen hadden ze twee zoontjes en ze woonden in de buurt van Waterswijk.

Vier dinosaurussen
niks bijzonders, heel gewoon
een vader en een moeder
een zoontje en een zoon

Elle van Lieshout en Erik van Os rijmen er vrolijk op los en scheppen zo een dinogezin dat opgewekt door het leven stapt. De kleurrijke tekeningen van Jan Jutte doen hier en daar denken aan de Flintstones. Vader Kees gaat met een knots op stap. Moeder Marie stofzuigt het huist met een babymammoet. Kareltje en Toon, de twee zoons, spelen intussen met hun vriendjes in het bos.

Echt avontuurlijk wordt het verhaal pas als de nacht valt. Dan vergeet vader Kees zijn doorsnee dinobestaan en fantaseert hij lustig over de toekomst. Hij ziet bossen plaatsmaken voor flats, waarin vreemde tweebenige wezens wonen. Hij vertelt zijn zoons dat ze rare dingen uitvinden, die uit zichzelf bewegen. En dat je later over het water en door de lucht kan gaan. Moeder Marie maant Kees elke avond niet zo te overdrijven. Maar als lezer weet je dat al die rare dingen inmiddels echt bestaan.

Kees van Dijk is een prentenboek waarin plaatjes en praatjes elkaar prima aanvullen. Het enige raadsel vormen de namen van de hoofdpersonen. Waarom heet een dino Kees? Misschien omdat het rijmt op vlees?