11 september 2015 door Jacqueline Eckhardt

Kom je dansen, boze heks? (4+)

De boze heks (bekend van de tv) nu ook als prentenboek.

Kom je dansen, boze heks?
tekst: Hanna Kraan
ill.: Annemarie van Haeringen
uitg.: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978-90-477-0728-8
omvang: 32 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Kom je dansen, boze heks? is een prentenboek uit de nalatenschap van kinderboekenauteur Hanna Kraan. Kraan overleed in 2011, maar haar personage 'de boze heks' leeft voort. 25 Jaar geleden verscheen de eerste verhalenbundel. En echt bekend werd de boze heks natuurlijk door de geweldige animatie-serie die uitgezonden werd door de VPRO (49 afleveringen, herhaald in 2012-2014). Om het zilveren jubileum te vieren, heeft illustrator Annemarie van Haeringen de heks nu voor het eerst als prentenboek uitgebracht.

Ze koos hiervoor een van de mooiste verhalen uit. De boze heks is druk bezig met het brouwen van een sterke toverdrank, als er op de deur van haar hutje wordt geklopt. De haas, de uil en de egel komen haar uitnodigen voor een groot feest op de open plek in het bos. Iedereen is welkom, dus ook de boze heks. Maar de heks gooit nors de deur dicht. Een feest? Ze is bezig met brouwen.

Als op de avond van het feest haar toverdrank compleet mislukt, gaat ze woedend naar de open plek. Ze zal de feestvierende lawaaimakers eens een lesje leren. Iedereen wordt tot vliegenzwam omgetoverd. Maar als de heks aankomt bij het feest, reikt de haas haar vriendelijk de hand. Hij is blij dat ze toch is gekomen. Tegen haar zin raakt de boze heks steeds meer in de ban van het feest. En haar boosheid zakt...

Het verhaal van Hanna Kraan inspireert nog steeds. De dieren die de heks nemen zoals ze is. De haas die boven het boze gedrag van de heks staat. En de heks die haar masker uiteindelijk laat vallen, en een plek vindt in de groep. Van Haeringen geeft het verhaal de positieve sfeer die het verdient. Haar dieren kijken met een open blik naar de wereld om hen heen. En de heks heeft weliswaar een heksenneus, maar haar ranke lijfje illustreert haar (verstopte) sierlijke inborst.