10 maart 2015 door Jacqueline Eckhardt

Koning Varken (4+)

Een prentenboek over vlees eten, vol verrassende wendingen en met een origineel staartje.

Koning Varken
tekst: Koos Meinderts
ill.: Stern Nijland
uitg.: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978-90-477-0508-6
omvang: 36 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

Koning Varken is een prachtig prentenboek, waarin veel te lezen en te kijken valt, van de theatermaker Koos Meinderts. Dat theatrale zie je op alle pagina's, versterkt door de stevige linosnedes van illustrator Stern Nijland. Ook het verhaal is een theaterstuk op zich. Met een boodschap. Koning Varken is een parabel over het wel of niet eten van vlees (of vis).

Het verhaal lijkt onschuldig te beginnen. Op een dienblad ligt een sappig roze varken met een grijnzende snoet. Maar de vork in zijn bolle billen doet meteen al de alarmbellen rinkelen. Waarna we op pagina 2 kennis maken met een ruziënde koning en koningin. Hare Majesteit ergert zich aan haar man, die elke dag varkensvlees eet. De koning op zijn beurt, krijgt puistjes van het gezeur van zijn vrouw, maar eet er geen koteletje minder om.

Sterker nog: hij vertrekt naar de koninklijke varkensstal om een nieuw exemplaar voor de slacht uit te zoeken. De varkens kijken reikhalzend uit naar zijn komst. Het is namelijk een eer om uitverkoren te worden tot avondmaal van de koning. Maar dan stelt een biggetje een gewetensvraag: "Papa, waarom leven wij eigenlijk?"

Het biggetje piekert er niet over om op het koninklijke dienblad te eindigen. Hij bereidt een ontsnapping voor. Maar of daarmee alles is opgelost, is nog maar de vraag... De plot krijgt namelijk een verrassende wending (die ik hier niet herhaal, in het kader van ons anti-spoiler beleid).

Geen eenduidig pleidooi voor vegetarisme, maar meer een stimulans om na te denken over de cyclus van het leven. Waarbij iedereen uiteindelijk keuzes maakt die hem of haar op dat moment het beste uitkomen. Zeer de moeite waard!