11 september 2015 door Jacqueline Eckhardt

Kunst met taart (5+)

Prachtig kijk- en zoekboek over grote-mensenkunst.

Kunst met taart
door: Thé Tjong-Khing
uitg.: Lannoo, 2015
ISBN: 978-94-014-2625-1
omvang: 32 pagina's
prijs: € 14,99
Online bestellen

Kunst met taart is het nieuwste project van meester-illustrator Thé Tjong-Khing. Een kijk- en zoekboek over de grootste kunstwerken uit de wereldgeschiedenis. Op de binnenflappen staan icoontjes van de werken van Matisse, Kandisky, Dalí en Van Gogh. En vele anderen. Op de pagina’s verderop in het boek komen die in diverse opstellingen terug.

Eigenlijk is Kunst met taart een verhaal in een verhaal. Met daarbinnen nóg een verhaal. Goed zoeken dus, zowel naar de verhaallijnen als naar de kunstwerken. En dat is leuk. Er is veel te zien en het kost best inspanning om te verzinnen hoe het nou zit. Verzinnen, want de maker laat - zoals hij wel vaker doet - de clou van het verhaal aan de lezer over.

Mevrouw Hond droomt dat haar schilderij wordt gestolen. De dieren in de galerie vangen nog net een glimp op van de dief, en rennen hem achterna. Dwars door landschappen van Van Gogh, Braque en Gauguin. Langs de bank van Dalí en de boom van Magritte. Elke bladzijde is een knap gecomponeerd zoekplaatje naar de mooiste kunstwerken. Maar er is meer aan de hand tijdens de achtervolging. Waarom rent mevrouw Konijn mevrouw Varken achterna in plaats van de dief? Waarom is meneer Varken boos op mevrouw Konijn? En waarom zit de arm van mevrouw Hond in het verband?

Je komt ogen tekort in dit fascinerende prentenboek, dat een vrolijk zoekplaatje is, maar je tegelijkertijd (en spelenderwijs!) iets bijbrengt over belangrijke kunst. Mooie inhaalslag voor wie de Museumnacht dit jaar heeft gemist.