Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 juni 2014 door Jacqueline Eckhardt

Lekker ziek (6+)

Vrolijk leesboek voor eerste lezers. AVI-E3.

Lekker ziek
tekst: Tine Mortier
ill.: Ann De Bode
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-835-3
omvang: 32 pagina's
prijs: € 8,95
Online bestellen

Ziek zijn is natuurlijk niet iets om vrolijk over te doen. En toch is Lekker ziek een optimistisch boek. Een goed leesbaar verhaal, in korte zinnen, over de tweeling Bas en Babien. Net als 'gewone' broertjes en zusjes kunnen ze niet met en niet zonder elkaar. En zijn ze soms jaloers. Hoewel... Is het wel zo handig om jaloers te zijn op je zus als ze ziek wordt?

Babien voelt zich raar als ze op een ochtend wakker wordt. Haar hoofd doet pijn. En haar buik. En het puntje van haar neus. En ze heeft jeuk. Overal jeuk. Ze wil niet opstaan, maar mama roept. Het is tijd om naar school te gaan. Aan het ontbijt eet Bas wel drie boterhammen. Babien eet helemaal niets. Bas kijkt eens goed naar zijn zus. Ze doet anders. En ze ziet er ook anders uit. Er zit een bobbel op haar hoofd. Als mama komt kijken, vindt ze dat de dokter moet komen. Babien is duidelijk ziek.

Bas is blij dat hij niet ziek is. Hij houdt niet van dokters. Tot er wordt gebeld. De dokter die voor de deur staat, heeft een hippe groene jas en grote bos rode krullen. Door deze dokter wil Bas ook wel onderzocht worden. Maar Bas moet gewoon naar school...

Bas en Babien spelen niet voor het eerst de hoofdrol in een boek. Over die blije tweeling zijn nog twee delen verschenen: De luie stoel en Heksen en Monsters. Allemaal prettig leesbaar, met een mooi afgerond verhaal en hier en daar wat moeilijke woordjes. 'Traag' en 'zetel' dragen bij aan een mooie woordenschat. Net als het Vlaamse woord 'windpokken', voor onze waterpokken.