Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 december 2015 door Jacqueline Eckhardt

Mama Medusa (5+)

Lief kinderboek over moederliefde, die soms ietsje te ver kan gaan. (Maar uiteindelijk komt alles goed.)

Mama Medusa
tekst en ill.: Kitty Crowther
uitg.: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978-94-6291-045-4
omvang: 32 pagina's
prijs: € 16,50
Online bestellen

Mama Medusa is een prentenboek met een boodschap. Of een goed voornemen, zo je wilt. Auteur Kitty Crowther schetst de geboorte van een dochter en de – in eerste instantie – alles verstikkende liefde van de moeder voor haar kind. Houden van en loslaten, hoe gaat dat samen? Dat is het thema van dit prima gestructureerde prentenboek.

In een koude, winderige nacht lopen twee vrouwen door een donker bos. Ze haasten zich, want vannacht gaat het gebeuren. Er wordt een kindje geboren en de twee vroedvrouwen zijn juist op tijd. De moeder, Medusa, is dolblij met haar dochter, die ze Iris noemt. Ze richt zich met hart en ziel op het meisje, leert haar eten, lopen en praten. Maar als iemand anders in Iris' buurt komt, grijpt de moeder in. Niemand mag haar vasthouden. "Jij bent mijn parel en ik ben jouw schelp," fluistert de moeder in Iris' oor.

Precies in het midden van het boek vindt de kentering plaats. Zonder tekst, maar in alles verklarend beeld laat de auteur Iris kennismaken met de buitenwereld. Het kleine meisje ziet andere kinderen, die met rugzakjes de wereld verkennen. Ze klimmen en klauteren en spelen met elkaar. Dat wil Iris ook. "Geen sprake van!" zegt haar moeder. Die uiteindelijk op een bijzondere manier tot inkeer komt.

Mama Medusa toont het herkenbare proces van zorgen, beschermen, opvoeden en loslaten. Het 'houden van' staat nooit ter discussie, maar wanneer is het tijd om je kind z'n eigen stapjes te laten doen? Het mooie is dat kinderen dat vaak zelf aangeven. Zoals Iris. En dan is het aan de moeder om haar kind serieus te nemen. En zichzelf, want ook dat laat Crowther zien. In het begin heeft de moeder nog enorm lange haren, die zij als tentakels om haar dochter heen slaat. Net als de slangen van Medusa uit de Griekse mythologie. Maar aan het eind volgt een grondige metamorfose.

Prachtig thema, schitterend uitgewerkt, beslist een aanrader.