Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 mei 2014 door Jacqueline Eckhardt

Mijn zusje achter het behang (6+)

Poëzie voor de hele familie. Mét CD. Leuk!

Mijn zusje achter het behang
tekst: Bette Westera
ill.: Barbara de Wolf
uitg.: De Fontein, 2008
ISBN: 978-90-261-2471-6
omvang: 40 pagina's
prijs: € 14,99 (incl. CD)
Online bestellen

Wijzelf hebben een oudste, een grootste, een witste en een meisje. Het is leuk om je familieleden te 'duiden'. Dat weet auteur Bette Westera als geen ander. In vloeiende rijmsels beschrijft ze haar bijzondere familie. Iedere pagina behandelt één familielid, met een eigen gedicht en een uitbundig portret. Illustrator Barbara de Wolf laat er geen misverstand over bestaan; de familie Westera is behoorlijk excentriek.

De moeder van Bette bijvoorbeeld, wilde trouwen met een circusdirecteur, maar kwam thuis met de sterkste man. De ene opa van Bette was leeuwentemmer, de andere piraat. Haar ene oma maakte furore als miss Engeland. De andere hield van toverthee met ballen. En dan was er nog tante Adelheid, die haar eigen huis had gebreid. Bette zelf wordt natuurlijk ook geportretteerd. Als wonderkind nog wel. Gelukkig neemt haar kleine zusje overtuigend de ondeugende honneurs waar:

Mijn zusje was als kleuter een heel vervelend kind
Zo'n kind dat stoute dingen doet en kattenkwaad verzint.[...]
Mijn moeder riep ten einde raad: ik houd het niet meer uit!
Toen kwam mijn vader van zijn werk en nam een kloek besluit.[...]
Hij greep [mijn zusje] bij haar lurven en droeg haar naar de gang
en plakte haar met ferme streken achter het behang.

Alsof de portretten op zich nog niet genoeg zeggen, heeft Diederik van Essel elk familiegedicht ook nog op muziek gezet. In passende stijl. De stoere broer heeft een eigen rocknummer, opa Berend een weemoedige blues, en pretletter oom Bert maakt mooie sier met een carnavalskraker. Wie zin heeft, kan zelf meezingen met de karaoke-versies op de meegeleverde CD. Leuk!