4 november 2013 door Jacqueline Eckhardt

Nu of ooit... (8+)

50 voorleesverhalen over kinderrechten. Van onderwijs tot privacy en van spelen tot rust en vrije tijd.

Nu of ooit...
'50 voorleesverhalen over de rechten van het kind'
tekst: Arend van Dam
ill.: Alex de Wolf
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978-90-00-32075-2
160 pagina's
€ 17,50
Online bestellen

Nu of ooit... is fictie over een niet fictief onderwerp: de rechten van het kind. In 2014 bestaat het Kinderrechtenverdrag 25 jaar. Maar wat betekent dat verdrag nou precies? Wat is eigenlijk 'een kind'? Waarom is het zo belangrijk dat alle kinderen gelijke rechten hebben? Om welke rechten gaat het? En hoe weten kinderen dat ze deze rechten hebben? Daarover gaat dit voorleesboek. In 50 verhalen, allemaal vanuit het perspectief van de kinderen zelf, overal ter wereld, vertelt Arend van Dam hoe het zit.

Zelfs het ontstaan van het Kinderrechtenverdrag is in verhaalvorm geschreven. Met Habib in Ghana in de hoofdrol. Als Habib wordt geboren heeft hij nog geen idee wat hij van het leven kan verwachten. Laat staan dat hij iets weet van zijn rechten. Maar hoe ouder hij wordt, hoe meer hij begrijpt van het leven. Hij ervaart dat zijn ouders hard werken, maar toch niet genoeg verdienen om hem naar school te laten gaan. Hij hoedt de geiten en ziet andere jongens in bruine schooluniformen naar school gaan. Dat Habib ook het recht heeft om naar school te gaan, komt niet in hem op. Totdat hij met zelfgemaakt speelgoed zoveel geld heeft verdiend dat hij een schooluniform kan kopen en zijn vriendjes hem voorstellen aan de meester.

Zo staan er in Nu of ooit... nóg 49 fascinerende verhalen over de rechten van het kind. Over adoptie, spelen, rust en vrije tijd, privacy, kinderbescherming, kinderarbeid, gezinshereniging en nog veel meer. Het kinderrechtenverdrag bevat 54 artikelen. Achterin het boek zijn ze allemaal beschreven. Mét verwijzingen naar de bijbehorende voorleesverhalen. Alle verhalen zijn ontleend aan echte ontmoetingen met echte kinderen. En dat proef je.

Nu of ooit... is geen boek om 's avonds even snel voor het slapen gaan voor te lezen. Daarvoor zijn de onderwerpen te complex en te veelomvattend. Maar wie tijd en aandacht heeft om verder door te denken of samen na te praten, ontdekt dat het boek een prima kapstok is voor heel veel unieke én belangrijke (voor)leesmomenten. Ook in de klas.