21 oktober 2016 door Jacqeline Eckhardt

Oma's hoofd is versleten (4+)

Ontroerend prentenboek over dementie.

Oma's hoofd is versleten
tekst en ill.: Marieke van Ditshuizen
uitg.: Ploegsma, 2016 (2de druk)
ISBN: 978-90-216-7633-3
omvang: 32 pagina's
prijs: € 12,99
Online bestellen

Oma's hoofd is versleten gaat over dementie. En over hoe je dat kunt uitleggen aan kinderen. Waarom verdwaalt oma ineens, terwijl ze altijd prima de weg wist? En waarom wordt oma soms boos om niets? Of verdrietig? En weet ze echt niets meer van de indianenverhalen die ze vroeger verzon? In dit ontroerende prentenboek legt Marieke van Ditshuizen de problematiek liefdevol uit.

Oma past elke woensdag op Fien. Dan doen ze leuke dingen. Zoals knutselen, naar de speeltuin, of indiaantjespelen. Oma is dan Witte Arend, en Fien Kleine Bever. Samen gaan ze op avontuur. Wigwams bouwen in het weiland, of op bizonjacht. Maar op een dag lukt het oma niet meer om de weg naar huis terug te vinden.

Oma gaat naar de dokter en blijkt ziek: dementie. Fien is bang, ze weet niet wat dat is. Maar als mama het uitlegt, begrijpt ze het. Oma's hoofd is versleten, en het kan niet meer gemaakt worden. Oma komt nu samen met opa oppassen. Heel organisch, en met kleurrijke prenten, schetst Van Ditshuizen hoe oma steeds verder achteruit gaat, en uiteindelijk in een verpleeghuis komt te wonen. Fien is verdrietig, maar leert steeds beter omgaan met alle facetten van dementie: grappige vergissingen, maar ook onredelijke boosheid, chagrijn en onwil.

Bijzonder element is dat Fien niet alleen leert omgaan met de dementie van haar eigen oma, maar ook met andere dementerende ouderen. Die mevrouw in het verpleeghuis die Fien aanziet voor een elfje en haar veel te hard knuffelt, is óók iemands oma. Dat maakt het minder eng. Mooi detail in dit prentenboek, dat qua opbouw en vormgeving tóch al zo mooi is.