3 april 2017 door Eva Kuipers

Psychologische inslaaphulp

Waar vallen kinderen lekker bij in slaap? We deden een test met 'Het olifantje dat in slaap wil vallen' (3-6 jr) dat aangeprezen wordt vanwege de 'psychologische technieken'. Hieronder het testresultaat, en een bespreking van die psychologische technieken.

Het olifantje dat in slaap wil vallen
door: Carl-Johan Forssén Ehrlin
uitg.: Prometheus, 2016
ISBN: 9789044630695
omvang: 30 pagina's
prijs: € 12,50
Online bestellen

Het olifantje dat in slaap wil vallen is een Zweeds prentenboek dat volgens de uitgever 'psychologische technieken' gebruikt om je kind in slaap te laten vallen. We wilden wel eens weten of dat echt werkt, en gaven het aan een testgezin met twee kinderen: een meisje van 3½ en een jongen van 6. En ja, het werkt echt! Hieronder het verslag van vader Viktor.

Het-olifantje-dat-in-slaap-wil-vallen2.jpg

Vader Viktor met zijn twee kinderen (3½ en 6 jr)

De afgelopen weken hebben we regelmatig voorgelezen uit het boek 'Het olifantje dat in slaap wil vallen'. We vinden het een succes! De eerste keer viel onze dochter van 3½ al tijdens het lezen in slaap. (Toegegeven, het was wat later dan normaal). Ook onze zoon van 6 zegt dat hij rustig wordt van dit boek, en kiest het elke keer opnieuw. Ze gaan helemaal mee in het verhaal, en vinden het leuk om overdreven mee te doen met het gapen dat erin voorkomt.

Het is uiteraard geen spannend verhaal (integendeel) dat op den duur dus wel wat saai wordt om voor te lezen. Maar dat is meer mijn probleem dan dat van de kinderen.

Wat minder aan het boek vonden wij dat het zo lang is. Daarom lazen we steeds maar een deel. Ook vonden we sommige zinnen te lang en niet lekker lopen, vooral als je in ons geval 'je' ook nog moet vervangen door 'jullie'. Maar als het de kinderen helpt om te ontspannen voor het slapen gaan, dan doe je daar natuurlijk niet moeilijk over.

Onze kinderen hebben geen problemen met slapen, en we wisselen graag af wat betreft voorleesboeken. Maar dit boek is erg fijn om er af en toe bij te pakken, zeker als de kinderen nog hyper zijn na een drukke dag.

Ik zou het leuk vinden als er meer van dit soort voorleesboeken te koop zouden zijn. Dus ook met andere hoofdpersonen-/figuren, plaatjes, omgevingen enz. (Die met het konijntje kenden we overigens nog niet). Ook erg leuk om cadeau te geven.

'Het konijntje' waar vader Viktor het over had, slaat op Het konijn dat in slaap wil vallen, de voorganger van het olifantje dat hier besproken werd. Van dat konijntje zijn wereldwijd al anderhalf miljoen exemplaren verkocht (in 43 talen). Met het olifantje zal het ongetwijfeld dezelfde kant uitgaan.

Psychologische technieken

Maar wat zijn nu eigenlijk die 'psychologische technieken' die in dit boek gebruikt worden om kinderen in slaap te laten vallen?

Het basisprincipe is dat er suggesties gebruikt worden om ontspanning te realiseren. Zo vertelt mama Olifant dat het bos "erg goed is in het slaperig maken van kinderen". En: "de sluimertrap daal je tree voor tree af, waardoor je steeds slaperiger wordt". Gevolgd door "een kabbelende beek met het vredige geluid van een waterval". Al met al een hoog Rasta Rostelli-gehalte, maar het werkt wel.

Daarnaast worden er voorlees-trucs aangeraden om je kind lichamelijk en geestelijk rustiger te maken. Zo moet je tijdens het voorlezen op vaste momenten gaan gapen. En moet je cursieve woorden extra langzaam uitspreken.

Ook zorgen het tekstritme en het woordgebruik ervoor dat je kind verbaal in slaap wordt gewiegd. De tekst bevat bijvoorbeeld opvallend veel herhalingen van woorden als 'slapen', 'slaperig', 'doezelig' en 'moe'. Je wordt zélf al slaperig bij het uitspreken daarvan.

Daarnaast is er het beeld. De plaatjes zijn zó lieflijk en zachtaardig dat ze totaal slaapverwekkend zijn. Psychologisch gezien werken de zachte kleuren en lijnen als een soort geleide fantasie.

En tot slot, los van dit specifieke boek: elk boek dat regelmatig wordt voorgelezen, in het kader van een vast bedritueel, werkt ontspannend en daardoor slaapverwekkend. Door een vast bedritueel weet je kind wat er komen gaat, wat een veilig gevoel geeft. En met een veilig gevoel val je gemakkelijk in een diepe slaap...