Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

4 november 2013 door Jacqueline Eckhardt

Raak me dan, als je kan (13+)

Aantrekken en afstoten. Een gevoelige jeugdroman over liefde, eenzaamheid, hoop, en wanhoop.

Raak me dan, als je kan
door: Siska Goeminne
uitg.: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978-90-5838-765-3
112 pagina's
€ 14,95
Online bestellen

Aantrekken en afstoten. Aandacht geven en negeren. Samen zijn, of liever alleen. Daarover gaat het poëtische jeugdboek Raak me dan, als je kan. De vriendschap tussen twee pubers op zoek naar rust en erkenning begint mooi, maar verloopt niet vanzelfsprekend. Moeilijke persoonlijke omstandigheden maken in eerste instantie dat Simon en Rune elkaar lastig begrijpen.

En dat terwijl de aantrekkingskracht er wel is. Als Runes vader in de gevangenis belandt, vluchten Rune en haar moeder weg van alle roddels. Ze verhuizen uit de stad, en gaan tijdelijk wonen in de flat van Runes oma aan het strand.

Rune valt als een blok voor de wat zonderlinge Simon, bij wie ze in de klas komt en die ze beter leert kennen op het verlaten herfststrand. Ze voelt dat Simon hulp nodig heeft, en ze wil hem dolgraag helpen, maar hij stoot haar alsmaar af. Iedere ontmoeting houdt een afscheid in, volgens Simon. Dat hij in staat zou zijn ook letterlijk afscheid te nemen, had niemand verwacht.

Raak me dan, als je kan is één lange schreeuw om hulp. Die er uiteindelijk ook komt. Het boek loopt verrassend goed af. Auteur Siska Goeminne zet twee beschadigde hoofdpersonen tegenover elkaar en laat het optimisme winnen. Simon is een zwartkijker. Rune een graagkijker. Haar vermogen om ondanks tegenslag te leven naar het licht, helpt uiteindelijk ook Simon verder.

Heldere taal en heldere verhaallijnen maar nooit saai, omdat Goeminne een ingewikkelde verhaalstructuur gebruikt. Lange tijd weet je niet welke geheimen Simon en Rune meedragen. Maar via flashbacks en persoonlijke mijmeringen begrijp je langzamerhand het geheel. Gevoelig drama, dat raakt waar het kan.