10 maart 2015 door Jacqueline Eckhardt

Rover en Broertje (6+ of 8+)

Pittig debuutboek over roven, stelen, jatten, pikken en gappen...

Rover en Broertje
tekst: Karine Jekel
ill.: Mark Janssen
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 2014
ISBN: 978-90-003-3744-6
omvang: 142 pagina's
voorlezen: 6+
zelf lezen: 8+
prijs: € 13,99
Online bestellen

Rover en Broertje is pittige kost voor pittige lezers, over twee broertjes die uit roven gaan. Maar dan ook écht roven: tasjes afpikken van onschuldige dames, en sieraden afrukken van willekeurige voorbijgangers. Roven! Stelen! Jatten! Pikken! Gappen!... dat willen de broertjes die stoer en naïef tegelijk zijn.

Robin en Bram zijn broertjes uit een vrij normaal gezin. Maar op een dag komen hun vader en moeder niet thuis van hun werk, en moeten ze zichzelf zien te redden. Robin berooft een mevrouw van haar handtasje en doet boodschappen van de buit. Dat smaakt naar meer. De broertjes, die zich nu Rover en Broertje noemen, worden rovers om in hun levensonderhoud te voorzien.

Nietsontziend vallen ze voorbijgangers aan, totdat Rover wordt gesnapt en in de gevangenis belandt. Terwijl de ouders nog steeds weg zijn, maakt Broertje een ontsnappingsplan. En als Rover eenmaal is bevrijd, komt er een overlevingsplan. En uiteindelijk een opsporingsplan. Want de broertjes beginnen hun ouders nu toch wel erg te missen.

Wie nuchter kijkt naar dit verhaal van debuterend kinderboekenschrijfster Karine Jekel ziet wel wat losse eindjes, onwaarschijnlijkheden en toevalligheden. Waarom gaan de broertjes niet naar familie als hun ouders niet thuiskomen? Waarom bellen de volwassenen die ze onderweg tegenkomen niet de politie? Op haar website geeft Jekel zelf het antwoord: "In verhalen kan alles!" En zo is het.

Rover en Broertje is een verhaal vol onalledaagse wendingen en keuzes, geschreven met vaart en humor. Geschikt om voor te lezen (6+) of om zelf te lezen (8+).