12 juni 2015 door Jacqueline Eckhardt

Sem & Hammie (4+)

Heerlijk voorleesboek in de geest van Jip en Janneke. Maar dan van deze tijd.

Sem & Hammie – 99 voorleesverhaaltjes
tekst: Krista Okma
ill.: Jolanda van der Burgt
uitg.: Clavis, 2015
ISBN: 978-90-448-2309-7
omvang: 204 pagina's
prijs: € 24,95
Online bestellen

Sem & Hammie is een heerlijk voorleesboek in de geest van Jip en Janneke. Lekker dik, lekker vrolijk en lekker eigenwijs. Sem en zijn knuffelhamster Hammie hebben zelfs dezelfde eigenwijze wipneusjes meegekregen van illustrator Jolanda van der Burgt. Maar verder zijn de hoofdpersonen in de 99 voorleesverhaaltjes van Krista Okma helemaal van deze tijd: kleurrijk, slim, en mondig.

Sem woont met zijn ouders, broer Daan en zusje Kate in een prettig huis. Hij speelt graag met zijn vriendje Luuk, is dol op zijn lievelingsknuffel Hammie, en gaat binnenkort naar groep 3. Het leven is één grote ontdekkingsreis; daarover gaan de verhaaltjes. Over alledaagse dingen, zoals de hik, een nieuwe fiets, haren knippen en verstoppertje spelen. Maar Sem leert dat er ook minder leuke dingen zijn. Hij is verdrietig als hij niet wordt uitgenodigd voor Luuks feestje. En boos als hij ruzie krijgt met Daan. En verbaasd als grote mensen hun verjaardag niet vieren.

Heel subtiel worden er allerlei opvoedkundige thema's aangesneden. Okma is namelijk opvoedadviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Ze heeft zelf drie kinderen, blogt over opgroeien, en schreef drie succesvolle opvoedboeken. Sem & Hammie is haar eerste kinderboek en beslist een aanrader.