9 maart 2016 door Jacqueline Eckhardt

Spelen met je kindje (0-18 mnd)

Doe-boek voor jonge ouders. Met een schat aan grappige, laagdrempelige activiteiten.

Spelen met je kindje
tekst en ill.: Sabine Wisman
uitg.: Ploegsma, 2016
ISBN: 978-90-216-7566-4
omvang: 64 pagina's
prijs: € 14,99
Online bestellen

Spelen met je kindje is een doe-boek voor nieuwbakken ouders (en grootouders). Boordevol versjes en rijmpjes, en spelletjes die je met de baby kunt doen. In verschillende leeftijdsfasen: 0-3 maanden, 3-6 maanden, 6-12 maanden en 12-18 maanden. De titel is eigenlijk te saai voor dit boek, dat veel creatiever is dan het nogal 'opvoedkundige' opschrift doet vermoeden.

Spelen met je kindje is voor een deel zeker opvoedkundig. En ook een beetje educatief. Maar het blijft een kinderboek. Auteur Sabine Wisman heeft zich weliswaar verdiept in de ontwikkeling van kinderen tot 18 maanden, en vertelt per fase wat een kind wil en kan. Maar ze gaat ook los in het opsommen van wat er dan allemaal leuk is om samen te doen. En dat is veel.

Wisman presenteert een schat aan grappige, laagdrempelige activiteiten. Zowel binnen als buiten. Met of zonder speelgoed. Maar altijd met elkaar. En sterk gericht op de taalontwikkeling. In de fase van 3-6 maanden houden baby's van herhaling. Versjes als Duimelot en Ozewiezewoze komen voorbij. Steeds voorzien van een spelletje dat bij het liedje past. Een kind van 9 maanden kan simpele opdrachten uitvoeren. Klap eens in je handjes past hierbij. Of Hoofd, schouders, knie en teen.

Het lijken open deuren, maar de manier waarop Wisman haar boekje heeft samengesteld is heel inspirerend. Mede door de olijke tekeningetjes die ze zelf heeft gemaakt. Ik was al verkocht bij de eerste pagina. Daar staat, met een wirwar van vragen, antwoorden, pijlen en blokken hoe je dit kinderboek kunt gebruiken. Weet je al wat je vandaag gaat doen? Ben je binnen of buiten? Heb je wel of geen speelgoed? Is er speelgoed in de buurt? Ga dan naar pagina x.

Ik zou willen dat ik zo'n boek bij de hand had gehad toen mijn kroost nog zo klein was.