Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

4 november 2013 door Jacqueline Eckhardt

Springdag (6+)

Een lofzang over het leven (en de dood). Met heel toegankelijke symboliek.

Springdag
tekst: Anne Provoost
ill.: An Candaele
uitg.: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978-90-5838-755-4
32 pagina's
€ 15,50
Online bestellen

Springdag staat in dit diepgaande prentenboek voor 'geboorte'. Of: een nieuw begin, een nieuwe start. Of: de overgang naar een nieuwe fase. Dus ook sterven. Intrigerende materie, waarin auteur Anne Provoost de lezer soepel meeneemt, door middel van heel toegankelijke symboliek. De moeder stelt zich aan haar kind voor als 'de vrouw van je leven'. Zoals de vader de man van háár leven is. Alle hoofdpersonen dragen een koffer: de bagage voor de reis door het leven.

Het boek begint met een pagina vol vallende blote figuurtjes. Het is springdag; er valt een kindje van donker naar licht, van ster naar wereld, van licht naar zwaar. Het kindje landt, met een koffertje, op de grond. Uit het koffertje kruipt een vrouw. Als het kindje vraagt: "Wie ben je?", antwoordt de vrouw: "Ik ben de vrouw van je leven. De rest weet ik niet, het is voor mij ook de eerste keer."

Daarmee is de toon van het boek gezet. Een eerlijke toon. We koesteren het leven, maar niet alles is vooraf bekend. En niet alles is op aanvraag bestelbaar. Het kindje vraagt haar moeder een paard uit haar koffer te halen. Maar de moeder duikelt een man op. Een mooie, op wollen sokken. En de man brengt in zijn koffer oma Kej mee. Met z'n vieren vieren ze het leven. Hoe precies, blijft onbeantwoord. Net als de vraag wat er uiteindelijk nou in ieders koffer zit. Misschien is dat wel de kern van dit prachtige verhaal: je koffer is voor jezelf.

Het is een stijlvolle lofzang over het leven. Inclusief sterven. Als oma springt, laat ze haar koffer leeg achter:

"Ze heeft niets meer nodig. Ze heeft alles al gehad."

De ontroerende schetsen van An Candaele geven Springdag een extra dimensie. Candaele plaatst de hoofdpersonen in traditionele kledij in een kleurrijke yurt (nomadentent) op de Mongoolse steppe. Daarmee wordt deze lofzang over het leven écht universeel.