14 oktober 2015 door Jacqueline Eckhardt

Toen de wereld nog werelt was (15+)

Indringende coming-of-age jeugdroman.

Toen de wereld nog werelt was
door: Paul de Moor
uitg.: Lannoo, 2015
ISBN: 978-94-014-2701-2
omvang: 400 pagina's
prijs: € 19,99
Online bestellen

Toen de wereld nog werelt was is een indringende literaire jeugdroman. Met een prachtig omslag, en binnenin voorzien van zwartwit foto's van het Belgische plaatsje Gent. Auteur Paul de Moor is reisjournalist en een expert in het mixen van reisdetails in literaire verhalen. Wie Gent op een andere manier wil leren kennen, moet beslist dit jeugdboek lezen.

Isa is een meisje van 13. Ze rouwt om de dood van haar moeder, die met kerstmis plotseling overleed. Isa probeert wanhopig de herinnering aan haar moeder vast te houden, terwijl haar vader verder gaat met zijn leven. Hij vindt een nieuwe vriendin. Isa vindt haar aardig, maar toont dat niet, uit angst haar moeder te verraden. Haar gedachten springen alle kanten op, en in haar hoofd creëert ze het meisje van Mars. Samen met haar zwerft ze in de lange zomervakantie door de stad, op zoek naar herinneringen aan haar moeder.

Isa vindt houvast in kleine voorwerpen die ze vindt. Spullen die mensen wegdoen of achterlaten: een elastiekje, een paperclip, een kapotte paraplu. Ze herinneren haar aan de vergankelijkheid van het leven. Langzaam beseft ze dat haar onbezorgde jeugd nooit meer terugkomt. De werelt met een t is niet meer.

Isa vat het plan op om met al haar gevonden spullen een kunstwerk te maken. Dat kunstwerk brengt haar in verbinding met de vriendin van haar vader, die kunstenares is. En verzoent haar uiteindelijk ook weer met de huidige wereld.

Gent is als achtergrond zeer inspirerend voor de meest persoonlijke uitvinding die een tienermeisje kan doen. Isa slaagt erin zichzelf opnieuw uit te vinden.