9 november 2014 door Jacqueline Eckhardt

Verzin een list! (7+)

Hapklaar verhaal voor beginnende lezers.

Verzin een list!
tekst: Annet Jacobs
ill.: Marieke Nelissen
uitg.: Leopold, 2013
ISBN: 978-90-258-6118-6
omvang: 30 pagina's
zelf lezen: AVI-E4
prijs: € 6,95
Online bestellen

Verzin een list! is een heel prettig leesboek voor jonge lezers in groep 4. De hoofdstukken zijn kort, de zinnen ook, en de inhoud is spannend. Met een kop en een staart, en een spanningsboog die lekker lang blijft trillen.

Hoofdpersoon is de vrolijke krullenbol Siem. Hij mag op Mork passen, de schildpad van zijn opa. Opa moet namelijk een paar dagen naar het ziekenhuis voor een oogoperatie. Siem is opgetogen. Hij wil dolgraag voor Mork zorgen.

Maar Siem wil ook spelen. Samen met zijn vriendinnetje Kira voetballen in de tuin. Ze nemen Mork mee, en laten hem rondjes zwemmen in de vijver. Dan vliegt de bal per ongeluk over de muur in de tuin van de boze buurvrouw. Tot nu toe stak ze elke bal lek. Dat wil Siem voorkomen, en voorzichtig klimt hij over de muur. Mork is hij al lang vergeten.

"Verzin een list!" zegt opa, als Siem hem komt opzoeken. Opa wil dat Mork het ziekenhuis binnen wordt gesmokkeld. En Siem zal zeker een list moeten verzinnen, want Mork is al een paar dagen kwijt...

Annet Jacobs vertelt veel in weinig woorden, mét de nodige emoties. Net als illustrator Marieke Nelissen overigens. De schuldbewuste blik van Siem, als hij jokt tegen zijn opa in het ziekenhuis, spreekt boekdelen.