16 december 2015 door Jacqueline Eckhardt

Wondermiddel en andere gedichten (9+)

Mooie gedichtenbundel voor een andere kijk op het leven.

Wondermiddel en andere gedichten
tekst: Kate Schlingemann
ill.: Nynke Kuipers
uitg.: Xanten, 2015
ISBN: 978-94-914-4617-7
omvang: 62 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

Wondermiddel is een klein, maar erg fijn gedichtenboekje. Met stijlvolle zwart-wit-illustraties van Nynke Kuipers (de vaste cartooniste van Ouders Online) en een bijzondere visie van auteur Kate Schlingemann, die verschillende werkelijkheden van toen, hier, nu en straks combineert. Zo creëert én inspireert ze via haar poëzie, met het doel haar lezers een wondermiddel aan te rijken voor een andere kijk op het leven.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. De gedichtjes van Schlingemann zijn klein, dicht bij huis, dicht bij de natuur en voor iedereen herkenbaar. En ze zijn van deze tijd. In het vers Tweet schrijft ze:

Maar onder haar nette jas, zat gewoon mijn zusje
virtueel en heel gezellig, te twitteren als een musje

Schlingemann gebruikt veel vergelijkingen met de natuur. Ze voert dieren op, maar scheurt ook landkaarten door, snuffelt aan een komeet, en gaat in acht stappen de wereld over. Op de een of andere manier werkt dat relativerend. Je vergelijkt dat wat je leest niet steeds met jezelf, maar kijkt oprecht naar de wereld om je heen. Dat doet Schlingemann heel knap. Door onverwachte beelden te schetsten, door gekke gedachtesprongen te maken, en die te koppelen aan gevoelens die iedereen kent.

Daarmee slagen Slingemann en Kuipers er daadwerkelijk in een wondermiddel te maken voor een andere kijk op het leven. Een mooi cadeau voor onder de kerstboom!