Home » Columns » 01 zorgverzekering 2009 wat gaat er wijzigen

01. Zorgverzekering 2009: wat gaat er wijzigen?

Door:

Esther Storm

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Gezin en geld

Ook volgend jaar stijgen de kosten voor de zorgverzekering. Het kabinet heeft besloten het eigen risico te verhogen van EUR 150,- naar EUR 155,-. En veel verzekeraars hebben de premies voor de zorgverzekering 2009 verhoogd.

Wijzigingen in vergoedingen

Een aantal vergoedingen wordt beperkt of geschrapt in de basisverzekering:

  • de vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen wordt beperkt;
  • de vergoeding voor middelen voor erectiestoornissen vervalt;
  • huisartsen mogen cholesterolverlagers alleen nog doelmatig voorschrijven, anders worden ze niet meer vergoed;
  • de vergoeding voor sta-op-stoelen vervalt;
  • allergeenvrije en stofdichte bedhoezen worden niet meer vergoed.

Maar daar staat tegenover dat:

  • de eigen bijdrage voor psychotherapie wordt afgeschaft;
  • het basispakket wordt uitgebreid met de diagnose en behandeling van ernstige dyslexie.

Premie aanvullende verzekeringen stijgt

De aanvullende verzekeringen worden komend jaar opnieuw fors duurder. Na de stijging van het afgelopen jaar (van gemiddeld 10%) verhogen de verzekeraars volgend jaar de premies voor de aanvullende zorgverzekeringen met gemiddeld 8%.

Het is daarom verstandig om nog eens goed te kijken naar de dekking en de premie van uw huidige zorgverzekering. Vergelijk die eens met alle andere zorgverzekeringen. Grote kans dat u een verzekering vindt die beter aansluit op uw wensen.

Kortingen tot 12%

Bij Independer kunt u tot 10% korting krijgen op de basisverzekering. Op de aanvullende verzekering bieden wij u kortingen tot wel 12%. Via Independer heeft u al een basisverzekering voor EUR 80,- en een basis- plus aanvullende verzekering voor EUR 98,-.

Esther Storm

is werkzaam als redacteur bij Independer, een onafhankelijk financieel dienstverlener die vergelijkingen van onder meer verzekeringen, hypotheken en leningen aanbiedt. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Lees verder

Alle columns in de serie Gezin & Geld