Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 september 2009 door Esther Storm

04. Kopen op de pof kost geld

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Mijn oudste kinderen krijgen zakgeld. De oudste krijgt 2,50 euro per week, de middelste 1,20 euro. Precies zoals het Nibud voorschrijft. Ieder jaar kijk ik op de site van het Nibud op hoeveel zakgeld ze 'recht hebben' na hun verjaardag.

Heel tevreden kijken ze me dan aan, want elk jaar valt de verhoging ze niet tegen.

Net niet genoeg

Eigenlijk vind ik het best aardige bedragen die ze krijgen. Als ze een paar weken sparen, hebben ze al snel een leuk bedrag bij elkaar. Maar vaak is dat toch net niet genoeg voor dat ene speelgoedje dat ze zo graag willen hebben.

Bij mij hebben ze dan pech. Er wordt niet op de pof gekocht. Ik leer ze te sparen in plaats van te lenen. Dat is veel voordeliger. Mijn kinderen kan ik het zo gemakkelijk leren.

Wehkamp en Neckermann: 16%

Soms heb ik het idee dat volwassenen het idee van geld lenen nog niet helemaal begrijpen. Geld lenen kost geld, dat weten we onderhand wel. Maar hoeveel dat kost, daar staan veel mensen niet bij stil. Koop je iets op afbetaling, bij Wehkamp of Neckermann, dan betaal je daar wel 16% rente voor! Terwijl je een lening voor minder dan de helft aan rente kunt afsluiten. Dan ben je toch een dief van je eigen portemonnee?

Heb je toch een lening nodig, vergelijk dan alle leningen op Independer.nl. Daar zie je alleen rentes waar je ook echt voor in aanmerking komt. Voor de lage lok-rentes waarmee sommige kredietinstellingen je proberen binnen te halen, kom je meestal toch niet in aanmerking. Of je moet er een dure verzekering bij willen afsluiten.

Kortom: geld lenen kost veel meer dan je denkt. Daarom blijf ik erbij dat mijn kinderen niet op de pof bij mij mogen kopen. Ouderwets misschien, maar zo voorkom ik hopelijk wel dat ze later financieel in de problemen komen.

  • Op zoek naar een lening met een lage rente? Vergelijk bij Independer.nl alle leningen waar je echt voor in aanmerking komt.