Home » Columns » 05 getest chocolade om mee te kleien

05. Getest: chocolade om mee te kleien

Door:

Debbie Spelt

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering test Debbie 'Magic Choc', oftewel kneedbare chocolade. Weer 's wat anders dan kleurplaten of viltstiften. Conclusie: geslaagd!

Debbie Spelt, de Speelgoedvrouw
Magicchoc starterpack

Omdat ik altijd op zoek ben naar uitdagende creatieve knutselproducten heb ik 'Magic Choc' in ons assortiment opgenomen: chocolade om mee te kleien. Maar natuurlijk pas na een uitgebreide praktijktest.

De combinatie 'snoepen en knutselen' is ijzersterk, en kennen we natuurlijk al veel langer, bijvoorbeeld in de vorm van koekjes bakken en taaipoppen versieren. Met chocolade kan het in principe ook, al moet je er wel wat voor doen om ervoor te zorgen dat het geen ál te smerige kliederboel wordt. Ik zou eerlijk gezegd niet weten wát je er precies voor moet doen, maar bij Magic Choc weten ze dat wel.

Magic Choc bestaat uit een doosje met daarin plastic zakjes met schijfjes chocolade. Witte, melk en pure chocolade, dus drie kleuren en smaken. Als je zo'n tablet chocolade in je hand pakt, en gaat kneden, wordt het flexibel. In het begin is dat nogal lastig; een kind krijgt dat volgens mij niet zomaar voor elkaar. Dus hulp van een ouder is wel even nodig. Maar als het spul wat warmer wordt, kun je het inderdaad goed kneden.

Ook zitten er instructies bij voor het vooraf schoonmaken van de handen. Er wordt natuurlijk geadviseerd om je handen goed te wassen voor je aan de slag gaat, maar er zitten ook 'antibacteriële doekjes' bij, om te voorkomen dat je ziektekiemen in je chocolade kneedt.

Eenmaal aan het kneden merk je wel dat je handen wat vettig worden, maar het wordt geen vieze chocolade-plakbende. En je kunt inderdaad stukjes chocolade eraf plukken en leuke figuurtjes boetseren. Combineer een bruin lijfje voor een kat bijvoorbeeld met kleine bolletjes witte chocolade voor de ogen, en een staartje van pure chocolade. Leuk!

En wat vonden mijn test-kinderen ervan? Ook leuk, dat kleien. Maar meer nog... Juist. Hoewel Lynn van 3 toch wel erg verdrietig was toen haar grote zus (11) haar sneeuwpopje opat. "Dat doet toch pijn?!"

Debbie Spelt

is speelgoed-freak, en moeder van twee dochters. In 2004 startte ze de webwinkel Trendyspeelgoed.nl.

Naschrift: 

Bij een speelgoedwinkel koop je meestal geen etenswaren. We vroegen Debbie dan ook naar haar beleid voor de THT-datum ('ten minste houdbaar tot'). Antwoord: "Ik zorg ervoor dat iets wat eetbaar is, zoals Magic Choc, altijd nog minstens een half jaar houdbaar is tot de officiële datum."

Verder vroegen we ons af wat er eigenlijk in zit, in die kneedbare chocolade. Met name wat het kneedbaar maakt. Daar zijn E-nummers nou zo handig voor, dat je weet wélke emulgatoren (bindmiddelen) er gebruikt zijn. Helaas vermeldt de verpakking geen E-nummers. Alleen: "no artificial flavours or colouring, no added preservatives, no animal products."

Wat er wél in zit, zo vonden we op internet, is: "glucosestroop, cacaomassa, suiker, cacaoboter, volle melkpoeder, emulgator, soja-lecithine en natuurlijk vanille-aroma. Kan sporen van noten bevatten." Niets bijzonders dus.

Redactie Ouders Online

Lees verder

Alle columns in de serie De Speelgoedvrouw