27 november 2009 door Esther Storm

06. Alleen verzekeren wat echt nodig is

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Mijn oudste zoon is dol op reclamefolders, het liefst folders waar games en films in staan. En hij heeft oog voor aanbiedingen. Het meest is hij geïnteresseerd in aanbiedingen als "2 halen, 1 betalen" of "tweede voor half geld". Ik heb hem uitgelegd dat winkels met dit soort aanbiedingen komen omdat ze willen dat je meer koopt dan je wilt. Zo wil ik hem behoeden voor aankopen die op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken maar het misschien niet zijn.

Zelf ben ik altijd kritisch op aankopen. Als het goedkoper kan, doe ik het. Sinds ik bij een vergelijkingssite voor financiële producten werk, weet ik dat je ook op verzekeringen gemakkelijk kunt besparen. De zorgverzekering is zo'n verzekering waar je best kritisch naar kunt kijken zonder slecht verzekerd te zijn. Vroeger waren we met het hele gezin verzekerd op één polis via het werk van mijn man. Lekker makkelijk, maar wel duur. We bleken veel te ruim verzekerd en betaalden daardoor meer premie dan nodig was.

Sinds een paar jaar zitten we bij verschillende zorgverzekeraars. Mijn man is een zeer matige zorggebruiker. De tandarts is voor hem wel een kostenpost, daarom heeft hij een tandartsverzekering met een ruime dekking. Ikzelf heb nog wel eens manuele therapie nodig en daarom heb ik een wat uitgebreidere aanvullende verzekering. Maar een tandartsverzekering is aan mij niet besteed. Met hooguit twee controles per jaar ben ik zonder verzekering veel voordeliger uit.

Vorige week was ik met mijn kids bij de tandarts. Ik heb meteen even gevraagd of er beugels in aantocht zijn. De tandarts verwachtte van niet. Dat scheelt weer geld, want ook daarvoor is een tandartsverzekering dus niet nodig het komend jaar. Omdat ik voor andere ziektekosten wel de ruimste dekking wil voor mijn kinderen, zijn ze met mij meeverzekerd en niet met mijn man.

Ook dit jaar ben ik benieuwd of ik van zorgverzekeraar kan wisselen. Ieder jaar rond deze tijd vergelijk ik weer alle zorgverzekeringen. Ik maak er een sport van om te kijken of ik me met de door mij gewenste dekking voordeliger kan verzekeren. Het afgelopen jaar lukte dat niet. Ik ben benieuwd of mijn verzekeraar er dit jaar opnieuw als voordeligste uitkomt voor mij.

  • Zorgverzekeringen vergelijken via Independer.nl is heel eenvoudig. Kijk zelf of je ook een betere verzekering voor een lagere premie kunt vinden.