Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

4 september 2013 door Marjon Klomps

08. "Lachen om home video's"

Jules heeft te weinig herseninhoud, geen spraakcentrum, een ontwikkelingsachterstand en vrij ernstige gedragsproblemen. Moeder Marjon vertelt.

In deze aflevering: zaterdagavond-plezier. Lekker lang opblijven in pyjama, met chips op de bank, en kijken naar kinderhumor.

Op zaterdagavond blijven de jongens op. Dat betekent dat ze naar boven gaan om te wassen, en dan in hun pyjama weer naar beneden mogen om chips te eten en televisie te kijken. Drie dekentjes tegen het knoeien, en Jules een slab om. Op SBS 6 een programma van het niveau 'kinderhumor': Lachen om home video's.

Wil en ik nestelen ons beiden in de buurt van Jules. Dat is gezellig, maar ook een voorzorgsmaatregel tegen uitvallen van Jules naar een van zijn broers. De meest ideale combinatie is Jules in het midden, wij ernaast en aan de buitenkanten Ilian en Chris. Lekker met z'n allen op de plofbank.

Op de televisie botsen mensen tegen lantaarnpalen, vallen dikke dames van trampolines, laten huisdieren zich voor de gek houden. Ilian en Chris lachen zich suf, wijzen vol leedvermaak naar de televisie, onder het slaken van kreten als: "Kijk hem!"en "Wat een sukkel " "Moet je zien!" Vrolijkheid alom.

Jules bekijkt het af en toe wat verbaasd, en doet soms enthousiast mee met het gelach van zijn broers. Hij kijkt dan naar ze en begint ze na te doen. Wijst naar de televisie. "Kij", ondertussen afwisselend naar Chris en Ilian kijkend. "Hahaha" lacht hij op een erg onechte manier. Hij kijkt mij aan. "Ma, Kij," Hij schudt Varken eens door elkaar "Gggg, kij" en trappelt dan met zijn beentjes op de bank van plezier. Hij vindt het heerlijk om er helemaal bij te horen.

Jules snapt absoluut de grap niet. De televisie gaat hem veel te snel (hij loopt steevast 7 seconden achter de rest van de wereld aan, zijn hersens werken langzamer) en bovendien heeft hij een oogafwijking van -3 én +3, dus veel zal hij niet kunnen zien op die afstand. Als Jules zelf tv kijkt, zit hij het liefst met zijn neus op het beeldscherm.

Maar Jules vindt het wel erg gezellig om zo samen op de bank te zitten, met een bakje chips en een beker melk. Lekker laat naar bed en morgen vrij. Hij verliest echter al snel zijn aandacht en begint Varken aan zijn staart te trekken. Houdt Varken een chippie voor zijn neus, en als Varken dan wil toehappen, stopt hij het gauw in zijn eigen mond. Ha, gefopt, Varken! Dikke grijns naar mama: Jules maakt grapjes.

Op de televisie maken de grappige video's plaats voor reclame. Ilian en Chris verplaatsen hun aandacht naar de afdeling Consumptie: "Mam, mogen we nog meer chips?"

Jules' aandacht wordt afgeleid van de chips en Varken. Hij kijkt naar zijn broers. Oh ja, we waren met zijn allen aan het opblijven en keken naar de televisie. Hij kijkt naar de televisie, ziet de reclame, wijst ernaar, en begint dan hard te lachen. "Hahahaha!" Met zijn benen trappelt hij op de bank. "Kij!" roept hij naar ons. Deze video is grappig!