Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

10 december 2010 door Esther Storm

08. Zorgverzekering 2011 - Besparingsmogelijkheden

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Vorige week ben ik overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Ik betaal daar minder premie dan bij mijn huidige verzekeraar en ik ben nog beter verzekerd ook. Besparen in deze tijd kan echt.

Minder geluk heb je met kinderen in de leeftijd van 18 tot en met 21 jaar. Volgend jaar krijgen die hun tandartskosten namelijk niet meer vergoed uit de basisverzekering. Ze moeten zich daarvoor extra verzekeren.

Dus, heb je kinderen in die leeftijd: stuur ze dan – voor zover mogelijk – nog snel even naar de tandarts. Dan weet je meteen wat voor tandartsverzekering ze volgend jaar nodig hebben: beperkt, uitgebreid, of misschien wel geen.

Premies en vergoedingen

Let goed op de premies van tandartsverzekeringen, want die verschillen nogal. Om nog maar niet te spreken van orthodontie (denk aan beugels, etc.) Ook de vergoedingen verschillen flink per verzekeraar.

Stel dat je een verzekering wilt afsluiten met een beperkte tandartsvergoeding (75% vergoed, met een maximum van 250 euro) en een volledige – maar wel gemaximeerde – orthodontievergoeding (100% vergoed, met een maximum van 1.250 euro). Dan betaal je 369,50 euro per maand bij De Friesland. Een vergelijkbaar pakket bij ONVZ kost 424,20 euro per maand. Dat scheelt 54,70 per maand, oftewel 656,40 per jaar!

De goedkoopste

De goedkoopste verzekering biedt Delta Lloyd, met 316,71 euro per maand, en dat is eigenlijk een heel goede keuze. De maximumvergoeding voor orthodontie is maar 500 euro, maar deze verzekering is wel ruim 630 euro per jaar goedkoper dan De Friesland, en bijna 1.300 euro per jaar goedkoper dan ONVZ. Van die besparing kun je wel wat extra orthodontiekosten betalen...

Het kan dus heel voordelig uitpakken om niet alle ziektekosten volledig te verzekeren!

Brillen

Niet volledig verzekeren kan ook voordelig uitpakken bij een bril. Verzekeraars vergoeden brillen maar matig, maar wát ze uiteindelijk vergoeden moet je wel afzetten tegen de bijbehorende premie.

Bijvoorbeeld:

  • bij de OHRA kun je een brilvergoeding krijgen van 200 euro per jaar, voor een premie van 129,91 euro per maand;
  • Delta Lloyd kent een ruimere vergoeding (van 750 euro per 2 jaar) maar daar staat ook een hogere premie tegenover, van 183,45 euro per maand.

De ruimere vergoeding weegt dus niet op tegen de extra premie van 642,48 euro per jaar (of zelfs: een extra premie van 1.284,96 euro per 2 jaar, omdat de maximale vergoeding van 750 euro eveneens voor 2 jaar geldt).

Kortom: bedenk goed wát je eigenlijk wilt verzekeren. Soms is zelf betalen goedkoper dan verzekeren.