Home » Columns » 09 de overlijdensrisicoverzekering

09. De overlijdensrisicoverzekering

Door:

Esther Storm

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Gezin en geld

Je wilt er niet aan denken, maar soms gebeurt het toch. Je partner overlijdt en jij blijft achter met je nog jonge kinderen. Op de basisschool van mijn kinderen is het de afgelopen tijd drie keer voorgekomen. In alle gevallen overleed de kostwinnende vader en bleef de moeder achter met twee of meer kinderen onder de tien. Een nachtmerrie, maar je moet wel verder.

De moeders hadden (kleine) parttime banen en konden die behouden. Ik weet vrijwel zeker dat ze een overlijdensrisicoverzekering hadden afgesloten, want anders is zoiets niet mogelijk. En gelukkig maar, een overlijdensrisicoverzekering kan in elk geval het financiële leed verzachten.

Bij het kopen van een huis ben je vrijwel altijd verplicht zo'n verzekering af te sluiten, maar ook als je huurt en je hebt (jonge) kinderen, is zo'n verzekering slim. Je wil toch niet naast het immense verdriet ook nog eens (meer) moeten gaan werken om in je huis te blijven wonen?

Met een overlijdensrisicoverzekering bepaal je zelf voor welk bedrag je je wilt verzekeren en voor hoe lang. Zo'n verzekering heb je niet je leven lang nodig, maar vaak wel als je nog thuiswonende kinderen hebt. De verzekering keert uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd. Overlijdt de verzekerde na de looptijd, dan ontvang je als nabestaande niets.

Het is dus belangrijk om de looptijd af te stemmen op je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld een verzekering afsluiten voor de periode dat je kinderen nog op school zitten.

Vergelijk wel de premies, voor je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Ze verschillen enorm, terwijl de voorwaarden bij vrijwel alle verzekeringen nagenoeg gelijk zijn.

Esther Storm

is werkzaam als redacteur bij Independer, een onafhankelijk financieel dienstverlener die vergelijkingen van onder meer verzekeringen, hypotheken en leningen aanbiedt. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Naschrift: 

Op de bovenstaande tekst ontvingen we de volgende reactie:

Met interesse heb ik uw artikel gelezen over de overlijdensrisicoverzekering. Helaas zit ik in dezelfde situatie met kleine kinderen maar zonder dat risico. Mijn man is namelijk al overleden.

In 2006 hebben wij een huis gekocht in België, mijn man was toen al ziek, veel vaatlijden en heeft toen besloten om geen risicoverzekering af te sluiten. Dat was erg duur voor hem. Helaas is hij eind 2008 overleden. Mijn kinderen waren toen 11 en de hypotheek van het huis is erg duur. Daar wij niet in Nederland woonden en mijn man al met pensioen was, kom ik ook niet in aanmerking voor een ANW-uitkering.

Het huis is ook nog eens aanzienlijk in prijs gedaald, zodat het onverkoopbaar is geworden. Ik vind dat ze ons nooit die hypotheek hadden moeten afgeven, maar ja, dat is in België anders.

[naam en adres bekend bij de redactie]

Lees verder

Alle columns in de serie Gezin & Geld