Home » Columns » 11 laptop gevallen wie betaalt

11. Laptop gevallen: wie betaalt?

Door:

Esther Storm

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Als moeder van 3 zoons weet ik dat jongens niet bepaald zachtzinnig met spullen omgaan. Borden, bekers en glazen belanden altijd met wat meer geweld in de vaatwasser dan wanneer ik zelf inruim. Door schade en schande wijzer geworden, hebben wij ook ons interieur een beetje op ze aangepast. Zo is de salontafel inmiddels verdwenen. Op de open plek wordt nu regelmatig gestoeid. En toen we een paar jaar geleden een nieuwe bank kochten, kozen we voor een wat goedkopere. Gelukkig maar, want ook daarop wordt regelmatig gestoeid.

Als mijn zoons iets breken, of per ongeluk laten vallen, dan ben ik daar gewoon voor verzekerd met mijn allrisk inboedelverzekering.

Maar laatst had een vriendje een glas stuk laten vallen. Nu maakt me dat verder niet uit, maar stel dat het de laptop was geweest. Of een dure vaas. Wat dan? Dan wil ik de schade wel graag vergoed hebben. Dat dekt een inboedelverzekering nou net weer niet. Want die vergoedt alleen schade die veroorzaakt is door mensen die in hetzelfde huis wonen. Dus overkomt jou zoiets, dan hoop je dat de ander een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt onder andere materiële en lichamelijke schade die je per ongeluk hebt veroorzaakt bij een ander. Zo'n verzekering kost maar een paar euro per maand, maar heeft meestal wel een dekking 1 miljoen euro of meer. Dus stel dat een vriendje jouw laptop laat vallen, dan kun je dat verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van zijn ouders.

En als de ouders van vriendjes geen aansprakelijkheidsverzekering hebben? Dan zou ik ze niet meer te spelen vragen. Grapje. Nee hoor, zoiets kun je natuurlijk nooit van anderen eisen. Wel is het altijd handig om je dure spullen veilig weg te zetten als je een stelletje rauwdouwers over de vloer hebt.

Meer informatie en verzekeringen vergelijken:

Esther Storm

is werkzaam als redacteur bij Independer, een onafhankelijk financieel dienstverlener die vergelijkingen van onder meer verzekeringen, hypotheken en leningen aanbiedt. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.

Reacties

Meestal heeft een

Meestal heeft een inboedelverzekering geen dekking voor eigen schuld schade. Maar soms ook wel. Voor zo'n verzekering betaal je doorgaans een zeer hoge premie.
Heb je zo'n verzekering en maakt iemand die bij jou op bezoek is iets stuk bij je, claim dat dan in eerste instantie bij je eigen verzekeraar. Dat is de algemene tip bij verzekeringen: claim schade als dat kan als eerste bij je eigen verzekeraar. Vervolgens kan die besluiten om de schade te verhalen op (de aansprakelijkheidsverzekering van) de veroorzaker van de schade.

Verwacht overigens niet te veel van een uitkering bij laptopschade. Van de uitkering kun je misschien met geluk op Marktplaats een gebruikt vergelijkbaar apparaat kopen.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering is inderdaad bijna een must voor iedereen. De verzekering is niet duur en kan veel financiële ellende schelen.

Een stel zonder kinderen kan kiezen voor een verzekering met een hoog eigen risico voor schade veroorzaakt door kinderen. Dan is de premie iets lager. Let er wel op om dat eigen risico zo laag mogelijk zet (liefst naar 0) als je kinderen krijgt of hebt. Anders wordt die bal door de ruit van de buren nog steeds niet vergoedt.

Lees verder

Alle columns in de serie Gezin & Geld