Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 mei 2008 door Christel Westgeest

14. Geboortegrond

Is de nieuwe baby Canadees omdat ze geboren is in Canada? Of Nederlands omdat ze uit een Nederlandse buik komt?

Omdat we misschien voor langere tijd in Canada willen wonen, moeten we een soort verblijfsvergunning aanvragen, net als alle andere 250.000 immigranten die zich jaarlijks in Canada vestigen. Het hele immigratietraject loopt al enkele maanden en nu zijn we aangekomen bij onze laatste 'hobbel', de medische keuring.

Voor ons valt het immigratietraject wel mee. Veel formulieren, een antecedenten-onderzoek, een talen-test, een financieel onderzoek, nog eens een berg formulieren, en tot slot het medisch onderzoek.

Een wagen vol kinderen

Onderweg naar de keuringsarts die het hele gezin medisch gaat onderzoeken voor ons permanent residentship, kijk ik achterom in de auto. Daar zitten ze op een rijtje: de drie musketiers. Voor het eerst rijdt baby France in haar Maxi Cosi ook met ons mee.

Ik moet lachen en stoot Jean aan. "Moet je kijken man: drie van die smurfen, ze passen amper in de auto". Op de een of andere manier zijn we zelf nog het meest verbaasd dat we 'opeens' een wagen vol kinderen hebben. Rosa van 4 in het midden, Jacob van 2 zit rechts. Onze kleine Canadees van 5 weken zit links. Wat een feest. Wat een drukte!

Veel te kleine wachtkamer

Aangekomen bij de arts moeten we de twee grootste kinderen een beetje bezighouden in de veel te kleine wachtkamer. Ik ga als eerste, zodat ik daarna France de borst kan geven. Vervolgens gaat Jean. Dan zit je ineens met twee kleine kinderen en een baby die voeding nodig heeft, in een veel te kleine wachtkamer, waar ook nog twee Canadezen op hun beurt zitten te wachten. Aai, zo is het dus met drie kinderen!

Gelukkig heb ik wat te drinken en te snoepen bij me. Dat houdt ze voorlopig nog wel even zoet. De arts neemt zijn tijd en na anderhalf uur is iedereen langs de dokter geweest. Alhoewel, iedereen...?

Nederlandse buik

De kinderen hebben zich prima gedragen bij meneer de dokter en nu zijn we klaar. Maar Rosa schiet in de stress. "Nee hoor, we kunnen nog niet weg want France moet ook nog langs de dokter om gekeurd te worden."

Tja, leg maar eens uit aan een 4-jarige dat France hier geboren is en dus Canadees is. En dat wij langs de dokter moeten en zij niet. De uitleg wordt niet geaccepteerd. "France is geboren uit een buik die uit Nederland komt en dan ben je dus ook Nederlands", is de ferme stelling van Rosa.

Kinderlogica, daar kun je een hoop van leren. Wettelijk gezien heeft ze namelijk gelijk. Ben je geboren in Canada, maar zijn de ouders (of een van beiden) Nederlands, dan kan de kleine ook automatisch aanspraak maken op de Nederlandse nationaliteit.

Ach, dat France nu óók de Canadese nationaliteit heeft, doet er in de kinderlogica niet zoveel toe...