17 september 2014 door Debbie Spelt

18. Soorten binnenspeelzand vergeleken

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: de belangrijkste soorten binnenspeelzand op een rijtje.

Binnenspeelzand is in korte tijd razend populair geworden. Begrijpelijk, want het geeft geen troep, het lijkt te leven, en je kunt er ook mee kleien. Het is bijna magisch. En geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Inmiddels zijn er verschillende soorten op de markt. Hartstikke leuk natuurlijk, zo'n groot aanbod, maar wat zijn de verschillen? En hoe maak je een keuze? Speelgoedvrouw to the rescue!

Angel Sand

Angel Sand is pas vanaf half oktober verkrijgbaar, maar wij hebben het natuurlijk al uitgebreid getest. Dit zand heeft een fijne structuur en voelt super-zacht aan. In het begin is het nog wat stug, maar al spelend wordt het luchtiger en voller. Je blíjft ermee gieten en kneden.

Angel Sand is het enige zand dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren (pasteltinten): lichtgrijs, geel, oranje, roze en blauw. Erg leuk, want door die verschillende kleuren komt alles wat je maakt - met je handen of met vormpjes – beter tot zijn recht. Ook is het leuk om zelf nieuwe kleuren te maken en daarmee te experimenteren. Dochter Lynn vindt het natuurlijk het allerleukst om alle kleuren door elkaar te kneden. Hè gatsie, dat zal een vieze kleur worden! Maar dat valt mee. Het resultaat is een lichtbeige zandkleur. Back to the basics.

Angel Sand is leverbaar in mooie cadeauverpakkingen (inclusief opbergbak en vormpjes), maar ook per emmer van 0,5 t/m 3 liter. De grootste verpakkingen zijn natuurlijk handig als je meerdere kinderen tegelijkertijd wilt laten spelen. Ook een aanrader scholen, gastouders en kinderdagverblijven.

Om een beetje leuk te kunnen spelen heb je minstens een liter (580 gram) per kind nodig.

Angel Sand
Prijzen vanaf € 7,50
Online bestellen

Super Sand

Super Sand is de opvolger van Living Sand (dat gaandeweg uit de schappen zal verdwijnen). Het wordt op de markt gebracht door Goliath, en hun Super Sand Castle set is genomineerd voor speelgoed van het jaar. Kenners weten wat dat betekent, de naam 'Goliath' en 'speelgoed van het jaar': veel promotie, veel reclame, en ondersteund door de grote speelgoedketens.

Net als Angel Sand (zie boven) is Super Sand heel zacht, en voelt het heerlijk aan. Het plakt niet heel erg, maar kan wel een waasje op je handen geven. Wat echter snel afwasbaar is.

De sets zien er prachtig verzorgd uit en het zand is van goede kwaliteit. Super Sand is alleen leverbaar in wit. Ook hiervan heb je minstens een liter (580 gram) per kind nodig.

Super Sand
Prijzen vanaf € 9,99
Online bestellen

Kinetic Sand

Kinetic Sand besprak ik al eerder vrij uitvoerig, dus beperk ik mij hier tot de belangrijkste eigenschappen.

Van alle soorten binnenspeelzand lijkt Kinetic Sand nog meest op echt zand. Het is ook grover dan de andere soorten. (Kinetisch betekent 'bewegend'.) Net als Angel Sand voelt het in het begin wat stug aan, maar al snel wordt het heerlijk speelbaar; je blíjft ermee kneden en kleien.

Met Kinetic Sand kun je wel vormen maken, maar die zijn minder stevig dan bij Angel Sand of Super Sand. Kinetic Sand is ook veel zwaarder dan de rest. Je hebt er minimaal 1 kg van nodig per kind.

Kinetic Sand
Prijzen vanaf € 14,95
Online bestellen

Kwestie van smaak

Welk zand moet je nou nemen? Dat valt moeilijk te zeggen. Wat kwaliteit betreft is er weinig verschil; ze zijn allemaal even goed. Het is vooral een kwestie van smaak.

  • Wil je verschillende kleuren? Neem dan Angel Sand.
  • Is kleien belangrijk? Zonder dat je creaties uitdrogen of hard worden? Kies dan Angel Sand of Super Sand.
  • Heb je liever een wat zwaarder zand, met het meeste zandgevoel? Dan komt Kinetic Sand het meest in aanmerking.

Meer informatie

Voor specificaties en filmpjes, zie: www.binnenspeelzand.nl.