Home » Columns » 25 avi uit

25. AVI-uit

Door:

Marie Louise Wibier

Marie Louise Wibier neemt ons mee in de wereld van de basisschool. Leerzaam voor beginners, herkenbaar voor gevorderden.

In deze aflevering: de terreur van het AVI-lezen.

Column - Aan de basis beginnen

De Cito-toets 'lezen' werd afgenomen. Om te bepalen op welk AVI-niveau de leerlingen lezen. Het is erg mooi als je kind elke keer als de toets wordt afgenomen, één niveau stijgt. Mijn zoon is deze keer gelijk gebleven. Boven het gemiddelde overigens. Maar sommige kinderen uit zijn klas zijn nu al AVI-uit. Al met al een hele teleurstelling voor hem.

Hij had wel minder fouten gemaakt. En erg mooi voorgelezen. Het moest alleen sneller.

- "Duh... doe je het mooi, doe je het met minder fouten, en dan moet het weer sneller. Ik ga AVI-uit boeken lezen."
- "Zegt de juf dat je dat moet doen?"
- "Nee, die was er niet. De andere kinderen zeggen dat je dat moet doen. Ik snapte het niet meer, dus ik heb de kinderen die AVI-uit lezen gevraagd hoe ze dat doen. Die oefenen met die boeken."

- "Ah joh," zeg ik. "Je leest hartstikke goed. Je leest wat je moet kunnen. Dat is helemaal goed. Je leest zo mooi voor en je begrijpt wat je leest. Dat is het belangrijkste."
- "Ja," zegt hij. "Daar ben ik wel trots op."

De dag erop komt hij thuis. "AVI-uit, ik ben AVI-uit!" Shoot me. Hij legt het me nog even uit. De juf was er weer. Ze was verbaasd toen ze hoorde dat hij niet vooruit zou zijn gegaan. Dus had ze aan de directeur gevraagd hoe hij die toets had afgenomen. Daar was iets bij misgegaan en toen mocht hij de toets over doen. En nu: 3 niveaus omhoog en AVI-uit. "Eindelijk leuke boeken lezen," zegt hij. Ach, wat is hij trots.

Ik krab me achter mijn oren. Wat was er nou mis gegaan? Had die man hem een handleiding in het Spaans voor het installeren van een smart board laten voorlezen?

Maar wat ben ik blij met deze juf, en wat fijn dat ze de kinderen zo goed kent. Ik heb weer een supergemotiveerd kind en hij hoeft nooit meer een AVI-toets te doen. Dat is de andere helft van zijn lol.

Marie Louise Wibier

is getrouwd, en moeder van een zoon op de basisschool. Sinds de geboorte van haar kind is ze administrateur en huismoeder. Daarvoor was ze A-verpleegkundige en controller.

Reacties

"Eindelijk leuke boeken lezen

"Eindelijk leuke boeken lezen,"

Hoezo, mocht hij op die school geen boeken lezen van een hoger AVI niveau dan dat hij beheerst? Dat is toch allang achterhaald? Laat kinderen het boek lezen wat ze willen!

De AVI-terreur inderdaad,

De AVI-terreur inderdaad, terwijl AVI toch echt bedoeld is als meetlat en niet als keurslijf. Waarom zou je geen andere boeken mogen lezen dan het AVI-niveau dat uit je testje is gekomen? Hier op school wilde mijn kind ook wel eens een lager AVI-niveau lezen, omdat het boek er leuk uitzag. Mocht ook niet, want "daar ben je te ver voor".
Laten we nou gewoon meten met AVI. En niet meer dan dat. Kinderen mogen gewoon boeken lezen die ze leuk vinden.

Ik sluit me volledig aan bij

Ik sluit me volledig aan bij de vorige 2 reacties. Ik werd er een beetje moedeloos van hoor, toen ik dat zinnetje over "eindelijk leuke boeken lezen" zag staan. Wat een onzin, en nog demotiverend ook, als je dat leuke boek niet mag omdat het zogenaamd te moeilijk voor je is. Hoe hou je kinderen gemotiveerd? Door ze te laten lezen wat ZIJ leuk/interessant vinden en niet door ze in een avi-hokje te duwen.

Hier kind dat langzamer leest

Hier kind dat langzamer leest maar wel goed begrijpt wat het leest, terwijl klasgenoot heel snel las maar de tekst 2x moest nalezen om vragen te beantwoorden. En de bs maar klagen over het matige begrijpend lezen van de leerlingen. Door het opgelegde snelle lezen voor een hogere AVI, is de kwaliteit van lezen verloederd.

Lees verder

Alle columns in de serie Aan de basis beginnen