Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

19 mei 2016 door Debbie Spelt

29. Wie kaatst kan de bal verwachten

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering vertelt Debbie over buitenspeelgoed voor ballende kinderen.

Het aanbod aan buitenspeelgoed is enorm. Voor kinderen die het leuk vinden om met een bal te spelen, zou ik aanraden om eens te kijken naar de Crazy Catch. Dat is een zogenaamd rebound-systeem (terugkaats-systeem), bestaande uit een frame met twee netten, dat je als een puntdak in de gewenste hoek kunt neerzetten. Geschikt om ballen tegenaan te gooien of te schoppen. De bal komt naar keuze voorspelbaar óf onvoorspelbaar terug. Goed voor het verbeteren van de reflexen, de oog/hand-coördinatie en de algehele motoriek.

Voetballertjes kunnen zo bijvoorbeeld hun keeper skills, hun schiettechniek en hun aannametechniek verbeteren. Maar de Crazy Catche is echt gaaf voor álle kinderen (en honden) die graag lekker actief bezig zijn. Omdat je de bal ook kunt gooien, in plaats van schieten.

Tip: met mijn jongste ben ik begonnen met een zachte strandbal. Dan is de rebound veel langzamer, en is de bal gemakkelijker te vangen. Het was nog steeds een hele uitdaging maar ze kon in ieder geval ook meedoen met de oudere kinderen.

Verschillende maten en uitvoeringen

De Crazy Catch is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. De 2.0 versies hebben aan beide zijden een fijnmazig net, waarbij de ene kant een voorspelbare ('sane') rebound geeft, en de andere kant een ónvoorspelbare ('insane') rebound. Bij de insane rebound moeten je reflexen dus echt aan het werk. Maar wil je eerst nog even een beetje wennen en oefenen, dan neem je de andere kant, waarbij de bal terugkomt zoals je 'm zou verwachten.

Daarnaast is er de Double Trouble uitvoering. Dit model geeft aan beide zijden een insane rebound, maar heeft aan de ene kant een fijnmazig net en aan de andere kant een grofmazig net. Zo'n grofmazig net is speciaal geschikt voor balsporten waarbij een grote bal wordt gebruikt, zoals voetbal.

Overigens zijn er ook andere merken dan Crazy Catch. Zo levert het sportieve merk Exit Toys een Exit Kickback multistation. In dit geval gaat het om een net met een ramp erachter, oftewel een gekromde helling (zoals je die ook wel ziet op skate-parken). Schiet je de bal onder het net door in de bocht, dan komt de bal er aan de bovenkant weer uit. Supergaaf om te zien en ook om mee te trainen.

Hoe te kiezen?

Met al die modellen en merken is het kiezen van een geschikt rebound systeem ongeveer een sport op zich. Waarbij een verkeerde keuze niet helemáál zonder gevolgen is, omdat sommige modellen niet goedkoop zijn. (Al vind ik het beslist een verantwoorde investering omdat je er jaren plezier aan kunt beleven.) Maar mail me gerust als je advies op maat wilt hebben! Mail dan naar: [email protected].

Crazy Catch
Diverse maten en modellen
Aanbevolen leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijzen: van € 49,- tot € 219,-
Meer informatie en online bestellen

Exit Kickback Multi Station
Rebound-systeem met ramp
Aanbevolen leeftijd: zodra het kind gericht kan schieten
prijs: € 249,-
Meer informatie en online bestellen