26 maart 2019 door Debbie Spelt

37. STEM en STEAM speelgoed

Je komt deze termen tegenwoordig best veel tegen. Op verpakkingen van speelgoed en spellen, in advertenties en in omschrijvingen van speelgoed en spellen bij winkels. Maar, wat is STEM (of STEAM) nu eigenlijk?

STEM is een Engelse term en staat voor Science (wetenschap), Technology (techniek), Engineering (bouwkunde) en Mathematics (wiskunde). STEM-speelgoed vind je dus in het segment educatief speelgoed terug.

Deze term dook begin jaren 2000 al op maar is pas echt sinds 2012 omarmt door de fabrikanten en leveranciers van speelgoed toen zij begrepen dat consumenten vaak op zoek waren naar educatief speelgoed dat kinderen op een actieve manier stimuleert en ondersteunt in de ontwikkeling van één van deze gebieden. Een aantal leveranciers heeft nu een A toegevoegd aan de term. De A staat voor Art (kunst), eigenlijk de ontwikkeling van de creatieve kant.

Het valt mij persoonlijk op dat er steeds meer speelgoed en spellen op de markt komen met zo’n label erop. Is dit nu gewoon een slimme marketing truc? Want het is ondertussen wel aangetoond dat ouders die op zoek zijn naar educatief speelgoed heel snel geneigd zijn dit speelgoed te kopen als zijnde “dit is goed voor mijn kind” en dus uiteindelijk direct goed voor de fabrikant van het product.

Net zoals de vele keurmerken die zijn ontstaan in de voedingsbranche…Beter leven, Ik kies bewust, Gezond bedrijf, Gezonde keuze. Allemaal keurmerken die pretenderen dat je een verantwoorde en gezonde aankoop doet, maar is dat ook zo?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van STEM of STEAM-speelgoed dien je toch even een klein onderzoekje te doen en kritisch te kijken naar de producten die je overweegt te kopen.

  • Biedt het speelgoed echt toegevoegde waarde op het gebied van 1 van de genoemde onderdelen: Wetenschap, techniek, bouwkunde, creatief of wiskunde
  • Hoe werkt het speelgoed? Is het kind slechts een toeschouwer en wordt alles voorgekauwd? Of kan hij/zij echt hands-on zelf aan de slag met dit speelgoed en wordt hij begeleid door een duidelijke handleiding die ook extra uitleg geeft over de stappen die worden genomen en waarom?
  • Past het speelgoed bij de leeftijd/ ontwikkelingsfase van mijn kind? (Trap niet in de valkuil te moeilijk speelgoed te kopen, dat frustreert alleen maar)
  • Past het speelgoed bij de interesses van mijn kind?
  • Combineert het speelgoed speelplezier met kennisverrijking?

Het lijkt dus heel leuk, zo’n term op een verpakking, maar het biedt slechts een leidraad en zeker geen garantie tot succes, want de commercie zit niet stil. Ondertussen ben ik op de TOY Fair in New York alweer het eerste STREAM-speelgoed tegengekomen. Ze hebben er dus gewoon weer een lettertje aan toegevoegd waarbij de R staat voor Robotics (robots).

Vooralsnog hanteer ik persoonlijk het liefste de term STEAM omdat dit wel de lading dekt, aangezien robotspeelgoed ook onder techniek kan vallen.

Wil je een paar leuke voorbeelden van mooi speelgoed dat voldoet aan een STEAM label (dat wil dus niet eens zeggen dat dit ook op de verpakking staat), kijk dan eens bij deze producten:

S = Science (Wetenschap)

T = Technology (techniek)

E = Engineering (bouwkunde)​

A = Art (kunst/creatieve ontwikkeling)

M = Mathematics (wiskunde)

Veel plezier!