Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

3 februari 2015 door Paulien Dresscher

AppLab 1 - De uitgangspunten

De column 'AppLab' is een samenwerkingsverband tussen Ouders Online en Cinekid, gebaseerd op het gelijknamige project van Cinekid. AppLab helpt ouders bij het kiezen van goede kinder-apps. Je kunt het downloaden als een soort super-app, en via Ouders Online kun je elke maand nieuwe content zien.

Aflevering 1: de uitgangspunten.

Zijn apps eigenlijk wel goed voor kinderen? Misschien wel, maar welke zijn dat dan? En op grond waarvan kun je dat bepalen?

Elk nieuw medium wordt vaak bij aanvang beschouwd als slecht of gevaarlijk, vooral als er nog weinig onderzoek naar is gedaan. Dat geldt zeker ook voor apps.

Wat het effect van apps is op de ontwikkeling van kinderen, dat weten we eigenlijk nog niet zo goed. Terwijl er inmiddels al miljarden exemplaren zijn gedownload, en er elke dag weer nieuwe bijkomen.

De vraag wat goede apps voor kinderen zijn, is dan ook niet makkelijk te beantwoorden. Vooral omdat er nog meer factoren een rol spelen dan alleen de app zelf.

De drie C's

Op dit moment worden er drie factoren onderscheiden, die in de Engelstalige literatuur worden aangeduid met de 'de drie C's': Content, Child en Context:

  • Content (inhoud) – oftewel de app zelf;
  • Child (het kind) – de eigenschappen van het kind, zoals: inlevingsvermogen, beïnvloedbaarheid, gevoeligheid voor prikkels, ontwikkelingsstadium, etc.;
  • Context – de omstandigheden, zoals: het soort opvoeding, en het gedrag van de mensen rondom het kind (ouders, vriendjes, docenten, etc.)

In het kader van die 3 C's (vooral wat betreft het aspect 'context') is het belangrijk om persoonlijk betrokken te zijn bij dat waar het kind mee speelt. Hoe goed en interactief een app ook is, software kan nooit de ouder, een vriendje of de leraar echt vervangen.

Om de betrokkenheid van ouders te ondersteunen en te stimuleren heeft Cinekid het AppLab ontwikkeld: een app waarin kwaliteits-apps zijn gecategoriseerd op leeftijd, thema en onderwerp. De geselecteerde apps zijn voorzien van korte recensies, en filmpjes die een idee geven van hoe de app werkt.

Gedegen onderzoek

Aan het AppLab ligt gedegen onderzoek ten grondslag. Onder leiding van Jessica Piotrowski (Universiteit van Amsterdam), wordt onderzoek gedaan naar de vraag wat een goede app is. Op basis van dit onderzoek, plus datgene wat bekend is uit de ontwikkelingspsychologie (denk: Jean Piaget, etc.), is gekeken welke app-activiteiten (zoals knutselen, bewegen en puzzelen) bijdragen aan welke ontwikkelingsgebieden, zoals cognitieve ontwikkeling, creatieve ontwikkeling en sociale ontwikkeling. De medewerkers van Cinekid zijn voortdurend op zoek naar apps die dat goed doen.

Het resultaat is dat je gericht kunt zoeken naar leuke apps, zonder dat je ze meteen hoeft te kopen om te zien wat je er mee kan.

In de wereld van nieuwe media staat niets stil en het is nooit af. Het Cinekid Applab zal daarom iedere maand ge-update worden met de nieuwste en mooiste apps. In deze column zullen we de leukste daarvan bespreken. Stay tuned!

Informatie en downloaden

- Cinekid AppLab - informatie
- Cinekid AppLab - downloaden via Apple iTunes store
- Cinekid AppLab - downloaden via Google Play store

Onderzoek

- Cinekid - research
- Primrose schools - De 3 C's