Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 maart 2015 door Paulien Dresscher

AppLab 2 - De echte wereld

Maandelijks de beste, leukste en mooiste apps uit het Cinekid AppLab. Telkens op basis van één thema.

Deze maand: drie apps rond het thema 'apps en de echte wereld'.

Wie denkt dat je bij apps alleen maar naar het scherm hoeft te staren, heeft het mis. De laatste tijd zien we juist steeds meer apps die verwachten dat je van de bank af komt en er in de echte wereld mee aan de slag gaat.

Dans-app: 'Bounden' (10+)

Een goed voorbeeld is de dans-app Bounden. Gemaakt door Game Oven, een jong Nederlands bedrijfje dat – geïnspireerd op traditionele volksspelletjes – technologie gebruikt om sociale interactie te versterken. Bounden, mede ontwikkeld door het Nederlands Dans Theater, past ook in deze traditie.

Bounden is een game waarbij je samen een choreografie instudeert. Voor dit spel zijn twee mensen nodig. Ieder houdt het uiteinde van een smartphone vast en volgt de instructies van een bewegend balletje op het scherm. Door samen de wendingen van het balletje te imiteren, zonder dat daarbij de smartphone wordt losgelaten, ontstaat er een soort puzzel-dans waarin je steeds beter kunt worden door het vaker te doen.

Deze app zet je fysiek in beweging en daagt uit tot spannende samenwerking. De jury van de Cinekid Leeuw voor de Beste Nieuwe Media Productie verkoos Bounden in 2014 tot winnaar (uit meer dan 80 inzendingen).


 

Experimenteer-app: 'Zoek het uit!' (5-10 jr)

Een andere bijzondere app die iets met 'de echte wereld' doet, is Zoek het uit! van het NTR-programma Klokhuis. Ook deze app stimuleert je tot samenwerking, maar dan met huis-tuin-en-keuken-experimenten.

Door middel van proefjes word je geholpen om antwoord te vinden op vragen als: "Hoe kun je plakken zonder lijm?" Of: "Wie maakt de grootste balans-stapel?" Of: "Hoe kun je de gekste schuimpjes maken?"

Deze app is vooral geschikt om er samen met vader, moeder, broer of zus mee aan de slag te gaan. Samen kom je dan tot allerlei bijzondere ontdekkingen. Deze app stimuleert samenwerking en kritisch denken over de wereld om ons heen, en beloont nieuwsgierigheid.


 

Kleurplaten-app: 'colAR Mix' (3-8 jr)

De Nieuw-Zeelandse app colAR Mix doet wéér iets anders met 'de echte wereld'. Met deze app kun je je eigen kleurplaten tot leven roepen. Eenvoudig maar toch bijzonder.

Vanuit de app (of via de website) kun je kleurplaten downloaden. Kleur ze in, en open daarna opnieuw de colAR-app. Richt de camera op je kleurplaat, en zie hem op het scherm veranderen van 2D naar 3D.

De tekeningen komen ook echt in beweging: scoor een goal, speel met de papegaai, of laat het meisje een dansje doen. Als je de hoek van je camera verandert, en hem hoger of lager houdt, zul je zien dat het perspectief van de afbeelding automatisch wordt aangepast. Terugkeren loont, want regelmatig zijn er weer verse kleurplaten.


 

Conclusie

De genoemde apps zijn fysiek, creatief en verrassend. Ze stimuleren om samen te spelen en om nieuwe werelden te ontdekken. Ga aan de slag!

Leuke resultaten? Laat ze weten! Deel je ervaring door een filmpje, een foto of een berichtje op te sturen naar [email protected] onder vermelding van "Mijn AppLab". De leukste inzendingen zullen online worden gezet.

Besproken apps

Bounden
Categorieën: Bewegen, Puzzelen & Denken, Samenwerken
Uitgever: Game Oven
Aanbevolen leeftijd: 10+
Platforms: iOS en Android
Prijs: € 2,99 (iOS) of € 3,59 (Android)
Meer informatie: Playbounden.com

Zoek het uit!
Categorieën: Knutselen, Leren & Weten, Puzzelen & Denken, Samenwerken
Uitgever: NTR Klokhuis
Aanbevolen leeftijd: 5-10 jaar
Platforms: iOS en Android
Prijs: Gratis
Meer informatie: Zoekhetuit.Hetklokhuis.nl

colAR Mix
Categorie: Knutselen
Uitgever: Puteko Limited
Aanbevolen leeftijd: 3-8 jaar
Platforms: iOS en Android
Prijs: Gratis
Meer informatie: Colarapp.com