Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 april 2015 door Paulien Dresscher

AppLab 3 - Slaap appje slaap

Maandelijks de beste, leukste en mooiste apps uit het Cinekid AppLab. Telkens op basis van één thema.

Deze maand: drie apps rond het thema 'slapen en inslapen'.

Het lijkt wel of er voor alles een app is: "There's an app for that!" Er zijn zelfs al apps die kinderen helpen om in slaap te vallen. Althans, apps die dat beloven. Of ze dat ook werkelijk doen, zul je zelf moeten ontdekken. Hieronder drie veelbelovende (in)slaap-apps.

'Nott won't sleep' (3-5 jr)

Een mooie app is Nott won't sleep, een interactief bed-verhaaltje voor peuters en kleuters, gemaakt door een team van psychologen (Trimbos-instituut), spel-ontwikkelaars (Developlay en Monobanda) en de schrijfster Renate Dorrestein. Met dit iPad-spel leren jonge kinderen bedtijd-rituelen.

Het verhaal gaat over Nott. Dit figuurtje wil – heel herkenbaar – nog allerlei dingetjes doen voor ze naar bed gaat. Al doende ontdekt ze allerlei slaaprituelen. Samen met Nott doorloop je het proces van 'klaarwakker' tot 'oogjes toe'.

De app gebruikt geen taal, zodat de fantasie vrij spel heeft, en het kind in zijn eigen belevingswereld kan blijven. Nott won't sleep is prachtig vormgegeven en heeft rustgevende muziek. Notts eigen slaperigheid, die gaandeweg toeneemt, maakt de app lekker rustig.


 

'Slaap Lekker! HD' (2-4 jr)

Een andere mooi app die het instop-ritueel kan begeleiden, is Slaap Lekker! HD. Deze app heeft inmiddels al meer dan 5 miljoen downloads, en lovende recensies. Hij is gemaakt door Heidi Wittlinger, die in 2002 een Oscar-nominatie kreeg voor 'beste korte animatiefilm'.

De decors in Slaap Lekker! zijn met veel oog voor detail gemaakt, van papier, met 2D-illustraties en -animaties. De app bevat 13 interactieve dieren waarvoor je een voor een het licht mag uitdoen.

Het lijkt misschien wat eentonig om dat elke dag opnieuw te doen, maar daarin schuilt juist de kracht van deze app. De herhaling maakt dat het een ritueel wordt om naar uit te zien. "Zo, alle diertjes slapen en nu ga ik zelf ook slapen."

Waarschuwing: in-app producten: € 1,99 per item.

App-Slaap-lekker-HD.jpg

'Textales' (ca. 3-6 jr)

De app Textales (textiel-verhaaltjes) is nog niet op de markt, maar geeft wel een mooi kijkje op de nabije toekomst. De techniek is er (evenals de demo), alleen de financiering moet nog rondkomen.

Textales is een project van de TU Eindhoven, gebaseerd op 'augmented reality', waarbij virtuele elementen worden toegevoegd aan de waarneembare werkelijkheid. De waarneembare werkelijkheid is in dit geval: een dekbed. En de virtuele elementen die daaraan toegevoegd worden, zijn animaties.

Het dekbed - dat met de app meegeleverd gaat worden - is bedrukt met prachtige vormen. Die vormen veranderen als je je beweegt. Met verschillende animaties tot gevolg. Over bloemen, wolven, een kampvuur, wolken... Alles komt tot leven, afhankelijk van het dekbed-patroon dat je tablet ziet.

Je bedient dit interactieve verhaal dus niet met je vingers op het scherm, maar door het dekbed te bewegen. Prachtig! (En als je je afvraagt of een kind niet erg actief wordt van deze app: volgens de makers hangt dat erg af van het verhaaltje dat getoond wordt. Van sommige verhaaltjes worden ze inderdaad actief maar van andere minder. En bedenk dat het een experimenteel product is. Het is nog lang niet uitontwikkeld.)

Let op: de demo die op dit moment beschikbaar is, werkt alleen met een stukje stof dat bij de demo hoort. je kunt het aanvragen via de Facebook-pagina van Textales. (Gewoon even een berichtje sturen vanuit die pagina.)


 

Beeldschermen en slapen

Maar wat dóen die slaap-apps nu eigenlijk... Brengen ze je kind echt in slaap, of houden ze het juist wakker? Er zijn inmiddels al heel wat onderzoeken gedaan (en gepubliceerd) die waarschuwen voor het gebruik van beeldschermen vlak voor het slapengaan. Omdat het blauwige licht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tegenhoudt. Geadviseerd wordt om binnen anderhalf uur voor het slapengaan geen beeldscherm voor je gezicht te houden. (Bij TV's speelt het probleem minder, omdat die verder weg staan.)

Maar al die onderzoeken hebben alleen betrekking op pubers en volwassenen. Bij kleine kinderen is het nooit echt onderzocht. Het zóu hetzelfde resultaat kunnen opleveren maar zeker is dat niet. En misschien verschilt het wel per kind.

Kortom: gewoon zelf uitproberen dus. Komt je kind juist moeilijker in slaap met zo'n slaap-app, dan stop je ermee. En als het wél werkt, dan werkt het. Sowieso lijkt het aan te raden om na het eventuele gebruik van een slaap-app gewoon nog een ouderwets verhaaltje uit een boekje voor te lezen.

Ervaringen welkom! Plaats ze als reactie onder dit artikel. Uw collega-ouders zullen er dankbaar voor zijn.

Besproken apps

Nott Won't Sleep
Uitgever: Developlay
Aanbevolen leeftijd: 3-5 jaar
Platform: iOS
Prijs: € 2,99
Verkrijgbaar in de Apple App Store
Meer informatie: www.nottwontsleep.com

Slaap Lekker! HD
Uitgever: Fox and Sheep GmbH
Aanbevolen leeftijd: 2-4 jaar
Platforms: iOS en Android
Prijs: € 0,99 (iOS) of € 2,99 (Android)
Bijzonderheden: de huidige iOS-prijs is tijdelijk. Normaal: € 2,99
iOS-versie via Apple App Store
Android-versie via Google Play Store

Textales Demo Edition
Uitgever: n.v.t.
Aanbevolen leeftijd: n.v.t. (vermoedelijk 3-6 jaar)
Platform: Android
Prijs: gratis
Verkrijgbaar in de Google Play Store
Meer informatie (en demo-lapje aanvragen): www.facebook.com/textales