Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

29 juni 2015 door Paulien Dresscher

AppLab 6 - Filmpjes maken

Maandelijks de beste, leukste en mooiste apps uit het Cinekid AppLab. Telkens op basis van één thema.

Deze maand: vier apps om video-filmpjes te maken en te bewerken.

Met een smartphone of een tablet kun je pijlsnel een filmpje maken. En met de apps die inmiddels beschikbaar zijn, kunnen filmpjes steeds waanzinniger gepimpt worden, vol special effects. Zoals: ontploffende rotsen, sterrenregens, gekleurde randen, randen met stippen, beeld-herhalingen in één scherm, geluidseffecten, freeze frames, versnellingen... alles kan.

Film-apps kunnen verschillende dingen doen. Zoals:

 • spelenderwijs laten zien hoe je een verhaallijn opbouwt, of hoe je een tekenfilm maakt;
 • filmpjes een professionelere uitstraling geven;
 • inspireren tot het maken van iets totaal nieuws, en de eigen creativiteit stimuleren.

Film-apps hebben doorgaans geen uitgebreide gebruiksaanwijzing. Om te begrijpen wat er allemaal kan, en hoe je dat doet, kun je het beste kijken op YouTube. Daar vind je allerlei vlogs (video-blogs) waarin gebruikers uitleggen wat ze gemaakt hebben, hoe ze het gemaakt hebben, en wat er nog meer zou kunnen. Maak daar beslist gebruik van!

Educatieve waarde

Film-apps zijn niet alleen leuk, maar hebben ook een educatieve waarde. Vooral op het gebied van 'mediawijsheid', in het bijzonder 'media maken'. Kinderen worden aangespoord om na te denken over hoe visueel vertelde verhalen eigenlijk in elkaar steken, en hoe je vervolgens je eigen verhalen op een originele manier kunt vertellen.

Daarnaast kunnen film-apps in de klas worden gebruikt om kinderen actief te betrekken bij de lesstof, terwijl tegelijkertijd hun creativiteit gestimuleerd wordt.

Vier apps

Hieronder bespreken we vier film-apps: drie voor Apple iOS, en een die ook beschikbaar is voor Android.

Maar eerst nog even een paar slotopmerkingen:

 • filmpjes kunnen ook voor vervelende dingen worden gebruikt, zoals pesten. We zijn ons daar terdege van bewust, maar hier willen we juist de positieve en creatieve mogelijkheden onder de aandacht brengen;
 • filmpjes zijn vooral leuk als anderen kunnen meegenieten. Soms kun je ze delen vanuit de app zelf, en anders kun je ze bijvoorbeeld op YouTube zetten. In één van de besproken apps bleek delen niet mogelijk;
 • een recente trend is live video, oftewel: filmpjes opnemen en tegelijkertijd uitzenden. Bijvoorbeeld via Meerkat of Periscope. Dit type film-apps valt buiten het bestek van dit artikel.

GoldieBlox and the Movie Machine

Een leuke gratis film-app is GoldieBlox (voor iOS) die stap-voor-stap laat zien hoe je een stop-motion filmpje kunt maken. Vooral bedoeld voor meisjes. De animaties kunnen helaas alleen bekeken worden op de smartphone of tablet waarop de stop-motion film gemaakt is.

De app wordt aanbevolen voor kinderen van 6-8 jaar, maar het maken van stop-motion tekeningen vergt veel inspanning en aandacht, waardoor de app eigenlijk meer geschikt is voor 8+. Bovendien is de app Engelstalig. Maar met wat ouderlijke begeleiding kunnen kinderen er prima hun eigen stop-motion filmpjes mee maken.

Wie dat wil, kan de Movie Machine erbij kopen (à 25 euro, inclusief werksetjes en boekjes). In het Nederlands noem je zo'n apparaat een zoötroop: een ronddraaiende cilinder met smalle gleuven, waardoor animaties tot leven komen (als je door de gleuven kijkt). Zo kunnen kinderen hun animatie-tekeningen ook in de fysieke wereld tot leven brengen. Superleuk! Samen met de GoldieBlox is het een mooi hulpmiddel om uit te leggen hoe oude filmtechnieken werken.


 

Video Star

Video Star (voor iOS) is een grappige en toegankelijke app waarmee je muziekvideo's kunt maken voor bestaande nummers. Vervolgens kun je je eigengemaakte clips delen, bijvoorbeeld via YouTube of (andere) sociale media.

De app neemt alleen het beeld op (de audio blijft ongemoeid) en bevat allerlei mogelijkheden om special effects toe te voegen. Extra special effects kun je erbij kopen, evenals nieuwe liedjes om clips voor te maken. De prijzen van deze in-app aankopen variëren van € 0,99 tot € 2,99 per stuk.

Je kunt de opnames exact timen, starten en stopzetten, en net zo vaak overdoen als je wilt. Zo kun je gekke sprongen maken (qua tijd en plaats), lip-sync meezingen, of een effectlaag toevoegen. De clips die zo ontstaan, worden opgeslagen binnen de app zelf, maar kunnen ook geëxporteerd en verzonden worden.

Bijzonderheden:

 • Video Star is heel populair en heeft al veel YouTube-video's opgeleverd;
 • de app zelf is gratis, maar voor alle extra's moet wel betaald worden;
 • de app is (ook) geschikt voor jonge kinderen, maar de social media-faciliteiten en de uitnodiging om in-app aankopen te doen, vergt wel de nodige aandacht en begeleiding van de ouders;
 • een alternatief voor Video Star is VideoFX Live.

VideoFX Live doet precies hetzelfde als Video Star maar dan zonder muziek. Dus heel geschikt voor kinderen die wel clipjes willen maken maar niks met muziek hebben.


 

VidRhythm

VidRhythm (voor iOS) is een buitenbeentje. Deze app benadert 'film-maken' vanuit een ongebruikelijk standpunt en speelt met verrassing, formaten en ritme.

Normaal gesproken is film-maken een heel precies en tijdrovend werkje. Zeker bij stop-motion. Wanneer je beeld voor beeld moet opnemen, aanpassen en ordenen, kan het een hele tijd duren voordat je een resultaat hebt... Met VidRhythm is dat anders. Binnen enkele minuten rolt er al een grappig filmpje uit deze app, op basis van je eigen fragmentjes.

Het werkt heel simpel:

 • selecteer een liedje, en een visueel thema;
 • doe zes korte opdrachtjes, zoals "zing een noot" of "maak een tsk-geluid";
 • laat de app de filmpjes in de goede volgorde zetten;
 • resultaat: een gekke videoclip, waarin je zelf en je vrienden de hoofdrol spelen.

Met VidRhythm ga je op een heel andere manier kijken en luisteren, terwijl je je tegelijkertijd bewust wordt van de kracht van compositie en ritme.


 

Stop Motion Studio

Stop Motion Studio (voor iOS en Android) is een prima app voor het maken van creatieve stop-motion video's. Inclusief een inspirerende voorbeeld-galerij. De mooiste resultaten kunnen gedeeld worden via social media.

Je kunt deze app gebruiken om allerlei soorten animatie-films te maken. Bijvoorbeeld: op basis van eigen tekeningen, of op basis van LEGO-steentjes. De app is in het Engels, maar met een beetje begeleiding kunnen kinderen er al snel mee aan de slag.

Met de gratis versie kom je een heel eind. Maar de (betaalde) extra's geven natuurlijk nog meer mogelijkheden. Zoals:

 • achtergrond-thema's;
 • tekstkaartjes;
 • fotobewerking;
 • geluidseffecten;
 • voice overs.

Die extra's kunnen los worden gekocht (à € 0,99 tot € 1,99) of als compleet pakket worden gedownload (à € 4,99).


 

Besproken apps

GoldieBlox and the Movie Making Machine
Ontwikkelaar: GoldieBlox Inc.
Aanbevolen leeftijd: 8+
Platform: iOS 7.1 of hoger
Prijs: gratis
Verkrijgbaar: in de Apple App Store
Meer informatie: www.goldieblox.com

VideoStar
Ontwikkelaar: Frontier Design Group, LLC
Aanbevolen leeftijd: 12+
Platform: iOS 7.0 of hoger
Prijs: gratis
Verkrijgbaar: in de Apple App Store
Meer informatie: www.videostarapp.com

VidRhythm
Ontwikkelaar: Harmonix Music Systems
Aanbevolen leeftijd: 9+
Platform: iOS 6.0 of hoger
Prijs: € 1,99
Verkrijgbaar: in de Apple App Store
Meer informatie: www.harmonixmusic.com

Stop Motion Studio
Ontwikkelaar: Cateater, LLC
Aanbevolen leeftijd: 8+
Platforms: iOS 7.0 of hoger, en Android 4.1 of hoger
Prijs: gratis
In-app aankopen: van € 0,99 – 4,99
iOS-versie: verkrijgbaar in de Apple App Store
Android-versie: verkrijgbaar in de Google Play Store
Meer informatie: www.cateater.com/stopmotionstudio